Megindultak az ukránok Zaporizzsjában

külföld
2022 június 20., 15:08
comments 6
Ukrán katona egy gyerekbiciklivel szórakozik Liszicsanszkban a tüzérségi támadások szünetében.
photo_camera Ukrán katona egy gyerekbiciklivel szórakozik Liszicsanszkban a tüzérségi támadások szünetében. Fotó: ARIS MESSINIS/AFP

Bár hatalmas véráldozatokkal jár, beválni látszik az ukránok stratégiája, vagyis az, hogy az ukrán szempontból inkább csak szimbolikus jelentőségű Szeverodonecknél kötik le az orosz hadsereget. Mert míg az oroszok szinte minden erejüket itt, a front legkeletibb csücskében vetik be, az ukrán hadsereg Herszon után Zaporizzsjában is ellentámadásba lendült. Ez utóbbira az adott lehetőséget, hogy az oroszok a herszoni frontot csak a zaporizzsjai rovására tudták megerősíteni.

link Forrás

Közben Szeverodonecknél hiába vetnek be az oroszok szinte minden rendelkezésükre álló erőt, a várost továbbra sem sikerült teljesen az ellenőrzésük alá vonni. A tüzérségi fölényük ugyan hatalmas, de gyalogsági alakulataik nincsenek kellő mértékben feltöltve, így nem tudnak élni az előnnyel, vélik az Institute for the Study of War (ISW) elemzői. A házról házra, utcáról utcára folyó harcokban pedig bizonyosan ezek a feltöltetlen alakulatok is további súlyos veszteségeket szenvednek.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.