Soha nem vettek annyi orosz olajat a kínaiak, mint most

külföld
2022 június 20., 06:55
comments 12

Majdnem 8,5 millió tonna nyersolaj érkezett májusban Oroszországból Kínába, 55 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ez rekordnak számít a két ország olajkereskedelmében, és egyben azt jelenti, hogy másfél év után ismét Oroszország számít Kína legnagyobb beszállítójának, megelőzve Szaúd-Arábiát.

Bár a járványügyi korlátozások és a gazdasági lassulás miatt Kínának kevesebb nyersolajra volt szüksége az utóbbi időben, az Oroszországgal szemben bevezetett nyugati szankciók eléggé lenyomták az orosz olaj árát ahhoz, hogy vonzó legyen a kínai finomítók számára.

photo_camera A kínai Sinopec vállalat olajfinomítója Fotó: LI RONGRONG/Imaginechina via AFP

Szaúd-Arábiából 7,8 millió tonna olajat vásárolt Kína az előző hónapban, utána következik az Egyesült Arab Emirátusok, Irak és Omán. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.