Vaktában kilőtt, válogatás nélkül pusztító orosz lőszerek a háborús fényképeken

június 20., hétfő 8:11
1

Leginkább válogatás nélküli pusztításra alkalmasak azok a rakéták és egyéb lőszerek, amiket február óta tömegével szór Ukrajnára az orosz hadsereg, írja a New York Times több mint ezer háborús fénykép elemzése alapján.

A lap kétezer különböző lőszert azonosított, amelyek jelentős része a hidegháborúból megmaradt, hagyományos felszerelésnek számít. Ezekkel nem lehet precízen célba venni egy-egy stratégiailag fontos létesítményt, viszont nagy tömegben okozzák civilek halálát és rombolnak le iskolákat, lakóházakat.

Az elemzés megerősíti, amit az elmúlt hónapokban a saját szemünkkel láthattunk: az orosz hadsereg nem véletlenül támadt civilekre, hanem ez stratégiájának egyik legfontosabb eleme.A Times kétszáznál is több fegyvertípust azonosított, amelyek használatát nemzetközi szerződések tiltják. Többnyire kazettás bombákról van szó, amiket részletesen bemutattunk az orosz hadsereg legrohadtabb fegyvereiről szóló cikkünkben. (A kazettás bomba esetében Oroszország, Ukrajna és az Egyesült Államok nem írta alá a tilalomról szóló egyezményeket.)

Több mint háromszáz lőszerről bizonyították, hogy civil épületek közelében vetették be őket, és találtak 120 lőszert, amelyek nem robbantak fel, így a jövőben is fokozott veszélyt jelentenek.

Grafika: AFP/444

Ezek persze alulbecslések, valójában ennél sokkal-sokkal több hasonló lőszerrel támadták Ukrajnát február óta. Mint a lap megjegyzi, elvileg az ukrán haderő is védekezhet ilyen fegyverekkel, de a bizonyítékok alapján jóval nagyobb részben használják őket az oroszok.

A Times cikke szerint ahhoz, hogy az oroszok a nemzetközi jognak megfelelően használhassák ezeket a nagy hatótávolságú, nem precíziós fegyvereket, előzetesen drónokkal vagy katonákkal kellene felmérniük, hová fog érkezni a találat. Ezután rádión keresztül pontosíthatnának, de kevés jel mutat arra, hogy ezt megtennék.

A hágai nemzetközi bíróságon már vizsgálják az oroszokkal szembeni, háborús bűnök elkövetésével kapcsolatos vádakat.

Egy rakéta maradványai Harkivban, amivel valószínűleg kazettás bombát lőttek ki Fotó: SERGEY BOBOK/AFP

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt