A recesszió egyre erősödő kockázata miatt leépítés jön a Teslánál

gazdaság
2022 június 21., 12:31

Tekintettel az amerikai recesszió egyre erősödő kockázatára, a Tesla fix béres alkalmazotti létszámának 10 százalékos csökkentésére készül a következő három hónapban – jelentette be Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója a Katari Gazdasági Fórum alkalmából a Bloomberg hírügynökséggel tartott telekonferencián.

Musk elmondta, hogy a cége kb. 100 ezer alkalmazottat foglalkoztat világszerte, ebből a fix béres dolgozók létszámának 10 százalékos csökkentése bő 3000 alkalmazottat érint, azaz valamivel több mint a teljes létszám 3 százalékát. De Musk szerint hosszabb távon a Tesla növelni tervezi az órabéres konstrukcióban alkalmazott dolgozók létszámát.

A Tesla főnöke már június elején jelezte a leépítési szándékát egy vállalati belső körlevélben. A Reuters által megszerzett e-mailben a létszámcsökkentést a gazdasági helyzet alakulásával kapcsolatos „nagyon rossz megérzésével” indokolta. A közeljövőben recesszió alakulhat ki az Egyesült Államokban, ami „nem biztos, de egyre valószínűbbnek tűnik” – írta.

Elon Musk a texasi Austinban 2022. április 6-án.
photo_camera Elon Musk április 6-án a texasi Austinban. Fotó: Suzanne Cordeiro/AFP

Muskhoz hasonlóan más amerikai nagyvállalati vezetők is kifejtették aggodalmukat a recesszió fenyegető veszélye miatt. Így járt el a JPMorgan Chase & Co vezérigazgatója, Jamie Dimon és a Goldman Sachs elnöke, John Waldron is.

Joe Biden amerikai elnök hétfőn azt mondta, szerinte az amerikai recesszió egyáltalán nem elkerülhetetlen, még akkor sem, ha a világ legnagyobb gazdaságának emelkedő benzinárakkal és a 40 éve a legmagasabb inflációval kell szembenéznie. Lawrence Summers volt amerikai pénzügyminiszter az NBC Newsnak vasárnap azt mondta, recesszióra számít.

Elon Musk egyébként most megerősítette, hogy továbbra is kiáll a nagyot zuhanó Dogecoin mellett. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.