Felmérés: Putyin és Lukasenka után Orbánt utálják a legjobban Ukrajnában

június 21., kedd 18:44
11

A Rating ukrán közvélemény-kutató felmérése szerint az ukránok Orbán Viktorhoz viszonyulnak a legnegatívabban az orosz és a fehérorosz diktátor után.

Vlagyimir Putyint 98 százalék, Aljakszandr Lukasenkát 95 százalék látja teljes mértékben negatívan, a magyar kormányfőt azért ennél jóval kevesebben:

  • a megkérdezettek 33 százaléka teljes mértékben negatívan,
  • 20 százalék inkább negatívan viszonyul hozzá,
  • 20 százalékuk nem ismeri,
  • 7 százalék szerint nehéz a kérdésre válaszolni,
  • 15 százalék inkább pozitívan,
  • 5 százalék pedig teljes mértékben pozitívan viszonyul hozzá.
Fotó: Bart Maat/ANP via AFP

Orbán után Olaf Scholz német kancellár jön: 44 százalék negatívan ítéli meg, pedig a Rating szerint a megítélése az elmúlt két hónapban javult.

A megkérdezettek a legpozitívabban Andrzej Duda lengyel elnököt (92 százalék), Boris Johnson brit miniszterelnököt (89 százalék) és Joe Biden amerikai elnököt (89 százalék) értékelik.

A megkérdezettek 93 százaléka biztos abban, hogy Ukrajna vissza tudja verni az orosz agressziót, 87 százalék pedig támogatná Ukrajna belépését az EU-ba egy népszavazás esetén, és csak 4 százalék nem, míg 8 százalék nem szavazna.

A felmérés szerint nőtt a NATO-csatlakozást támogatók aránya: márciusban a válaszadók 68 százaléka támogatta, most már 76 százalék, és csak 10 százalék ellenzi, míg 12 százalék nem szavazna róla. Az Ukrajna keleti részén élők óvatosabbak: 55 százalék támogatná a NATO-csatlakozást, 20 százalék ellenzi, 22 százalék nem szavazna.

1200 embert kérdeztek meg telefonon szombaton és vasárnap Ukrajna összes megyéjében, kivéve a Krímet és a Donyec-medence területeit, amiket az oroszok elfoglaltak, továbbá azokat a térségeket, ahol a háború miatt most nem működik az ukrán mobilhálózat. (via Mandiner)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt