Macron nem fogadta el a miniszterelnök lemondását

külföld
2022 június 21., 13:43

„Franciaországban az íratlan hagyomány szerint a miniszterelnök a választás eredményétől függetlenül benyújtja lemondását, legfeljebb a köztársasági elnök újra kinevezi” – írtuk tegnap. Emmanuel Macron, mondván a kormánynak továbbra is cselekvőképesnek kell maradnia, visszautasította az általa alig egy hónapja kinevezett Élisabeth Borne ma reggel benyújtott lemondását.

A Francia Köztársaság második miniszterelnöknőjét többen kritizálták, miután Macron koalíciója, az Ensemble vasárnap elvesztette többségét.

photo_camera Többségben, de nem eléggé. (BBC)

Macron kedden tervez találkozni politikai ellenfeleivel, de egyelőre úgy tűnik, sem a szélsőjobboldali Marine Le Pen, sem a balos-zöld – jelenleg legnagyobb ellenzéki – szövetség, a NUPES élén álló Jean-Luc Mélenchon nem akar együtt dolgozni Macron centrista kormányával.

Politikai elemzők azt mondják, hogy Macron időt akar nyerni, és hogy az elnök a jobboldali Republikánusokkal akar kiegyezni az új kormány megalakításához. Christian Jacob a Republikánusok elnöke megerősítette, hogy részt fog venni egy találkozón. Korábbi megnyilvánulásai azonban nem sok jót sejtetnek Macron számára. „Nagyon világos az álláspontunk, Emmanuel Macron ellenzéke vagyunk, és az is maradunk” – mondta egy interjúban Jacob. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt