Az amerikai legfelsőbb bíróság eltörölte New York állam fegyverviselést korlátozó törvényét

fegyver
2022 június 23., 17:14
comments 7

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága – ami az USA alkotmánybírósága – megsemmisítette New York állam törvényét, ami csak indokolt esetben engedélyezte a könnyen elrejthető kézifegyverek viselését, a friss döntés pedig kiterjesztette a fegyverviselési jogot az országban.

A 9 fős szövetségi legfelsőbb bíróság tagjai vélt pártszimpátiák mentén, 6:3 arányban szavaztak a New York államban is érvényes törvény megsemmisítéséről.

Clarence Thomas bíró indoklása szerint az, hogy „New York állam csak az önvédelemre irányuló, indokolt esetben ítéli oda a köztéren történő fegyverviselési engedélyt, sérti az alkotmányt”, azon belül is a második alkotmánymódosítást, ami minden amerikainak biztosítja a szabad fegyvertartás jogát.

New York mellett féltucat másik tagállamban, köztük Kaliforniában, Hawaii szigetein és Rhode Islanden is hasonló törvények vannak érvényben, így ezek a legfelsőbb bíróság döntésének értelmében szintén kérdésessé válnak.

photo_camera A fegyverszövetség egyenlő a vérontással – állítja ez a transzparens egy 2018-as, fegyverkorlátozás melletti washingtoni tüntetésen. Fotó: Samuel Corum/Anadolu Agency

New York demokrata párti kormányzója szerint a döntés „nemcsak meggondolatlan, hanem kifogásolható”. A közelmúltban New Yorkban és Texasban történt tömeges lövöldözésekre utalva egy vezető progresszív csoport „szégyenletesnek és felháborítónak” nevezte a döntést. Joe Biden azt mondta: „Ez az ítélet ellentmond a józan észnek és az alkotmánynak, és mindannyiunkat mélységesen zavarnia kell.”

A baloldalon egyre nő a felháborodás a legfelsőbb bíróság jobbra tolódása miatt. A hét elején a bíróság ítéletet hozott, ami az egyház és az állam szétválasztását támadta, és várhatóan már pénteken aláássa vagy megvonja az abortuszhoz való, 1973 óta garantált jogot, és korlátozza a szövetségi kormány képességét, hogy csökkentse a klímaválsághoz hozzájáruló kibocsátásokat – írja a Guardian.

Eközben az amerikai törvényhozás felsőházában, a szenátusban, a héten szavazhatnak arról a törvényjavaslatról, ami jelentősen megreformálná a fegyvertartási jogot az országban. A javaslatot az elmúlt hónapok tömeges lövöldözéseire reagálva, a szenátus tagjaiból alakult kétpárti, tízfős csoport dolgozta ki, és az előzetes felmérések szerint esély van arra, hogy a törvényjavaslat elég szavazatot kap, és elfogadják. (Guardian, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt