Elfogadta a Szenátus az amerikai fegyvertartás szigorítását

külföld
2022 június 24., 04:57
comments 7

Napokon belül Joe Biden elé kerülhet a fegyvertartás szigorításáról szóló törvény, amit 65-33 arányban támogattak az amerikai Szenátusban. A demokrata tagokhoz csatlakozott 15 republikánus, így alakulhatott ki a többség. Mielőtt az elnök aláírná a módosítást, a Képviselőháznak is szavaznia kell róla, írja a BBC.

photo_camera „Támadás a jövőnk ellen” - a fegyverviselés szigorítását követelő tüntető Los Angelesben, júniusban Fotó: RINGO CHIU/AFP

Bár a javaslat visszafogottabb annál, mint Biden és a demokraták szeretnék, így is jelentős változást jelent az eddigiekhez képest. Szigorúbban ellenőriznék például a 21 évnél fiatalabb vásárlókat, és 15 milliárd dollárt szánnak mentálisegészség-programokra, illetve az iskolai biztonsági rendszerek fejlesztésére.

Nem vehetnének fegyvert azok, akiket korábban családon belüli erőszak miatt ítéltek el, az államok pedig szabályozhatnák, hogy a veszélyesnek tartott emberek szintén ne juthassanak fegyverhez.

A fegyvertörvény politikai szempontból is jelentős, mivel az elmúlt évtizedekben egyszer sem fordult elő, hogy egy javaslatot ilyen mértékben támogassanak demokraták és republikánusok is.

Májusban egy 18 éves férfi tíz fekete vásárlót lőtt agyon egy buffalói szupermarketban rasszista indíttatásból, majd egy szintén tizenéves elkövető mészárolt le 19 kisiskolást és két tanárt texasi általános iskolában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.