Biden aláírta az új fegyvertartási törvényt

külföld
2022 június 25., 16:08
comments 1
Joe Biden sajtótájékoztatót tart a Fehér Házban a fegyverviselési törvény aláírása után 2022. június 25-én
photo_camera Joe Biden sajtótájékoztatót tart a Fehér Házban a fegyverviselési törvény aláírása után 2022. június 25-én Fotó: TASOS KATOPODIS/Getty Images via AFP

Joe Biden szombaton aláírta az új fegyvertartási törvényt, az elmúlt évtizedek első jelentősebbnek tartott fegyvertartási reformját.

A jogszabály aláírására alig három nappal azután került sor, hogy a Legfelsőbb Bíróság kimondta: az amerikai alkotmány védi a jogot a kézifegyverek önvédelmi célból történő hordozásához - és ezzel megsemmisítette New York állam törvényét, ami csak indokolt esetben engedélyezte a könnyen elrejthető kézifegyverek viselését.

A fegyvertartás körüli vita újra fellángolt az országban azok után, hogy május 24-én egy texasi általános iskolában, Uvaldéban 19 gyermek és két felnőtt vesztette életét, miután a 18 éves Salvador Ramos tüzet nyitott. 10 nappal korábban a szintén 18 éves Payton Grendon egy buffalói szupermarketben 10 embert ölt meg.

A most elfogadott törvény egyfelől lehetővé teszi azoknak az államoknak a szövetségi úton történő pénzügyi támogatását, amelyek bevezetik az ún. vörös zászlós törvényeket; azaz lehetővé teszik, hogy a bíróságok ideiglenesen megvonják a fegyverviselést az olyan egyének esetében, akikre bármely csoportok vagy egyének potenciális fenyegetésként tekintenek.

A jogszabály olyan rendelkezéseket is tartalmaz, amelyek célja az illegális fegyvereladások visszaszorítása, szigorúbb büntetéseket kiszabva a fegyverkereskedőkre, és azokra, akik mások nevében vásárolnak fegyvert.

A törvény korlátozza továbbá a fegyvereladást a családon belüli erőszakért elítélt személyek esetében. A jelenlegi törvények szerint csak akkor nem vásárolhat fegyvert az a személy, akit családon belüli erőszakért elítéltek, ha az áldozattal házasok, együtt élnek vagy közös gyermekük van. Ezt most kiterjesztik a nem hivatalos párkapcsolati státuszokra is.

A törvény, amit a szenátus csütörtöki jóváhagyását követően péntek este 234-193 arányban fogadott el a képviselőház, kiterjeszti továbbá a háttérellenőrzést a 18 és 21 év közötti, fegyvert vásárolni kívánó személyekre is.

A törvény ellenben nem tiltja meg a támadó típusú puskák vagy a nagy kapacitású tárak értékesítését, amit Biden a hónap elején követelt. Ugyanígy nem tartalmazza a jogszabály azt a demokrata elképzelést semi, ami minden fegyvervásárlásra vonatkozóan kötelezővé tenné a háttérellenőrzést.

Az elnök így is monumentálisnak nevezte a jogszabályt, azzal együtt, hogy az csak szűkíteni képes a fegyverhez való hozzáférését a potenciális elkövetőknek.

„Bár ez a törvényjavaslat nem tesz meg mindent, amit szeretnék, tartalmaz olyan intézkedéseket, amelyeket régóta követelek, és amelyek életeket fognak megmenteni” - mondta az aláírás után Biden, aki hangsúlyozta a jogszabály szimbolikus mivoltát is, mert azt mindkét nagy párt támogatta.

A Nemzeti Fegyver Szövetség ellenezte a törvényjavaslatot.

Hogy miért van megkötve az amerikai kormány keze a fegyverviselés korlátozásában, arról ebben a cikkben részletesen írtunk. (NPR)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.