A G7 vezetői megállapodtak, hogy határozatlan ideig támogatják Ukrajnát Oroszországgal szemben

június 26., vasárnap 17:14
2

A Bajorországban tartott csúcstalálkozójukról készült nyilatkozattervezet szövege szerint a G7-vezetők kötelezettséget vállalnak arra, hogy határozatlan ideig támogatják Ukrajnát az orosz invázió elleni védekezésben.

Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Joe Biden amerikai elnök, Boris Johnson brit kormányfő és Kisida Fumio japán miniszterelnök Bajorországban június 26-án. Fotó: Markus Schreiber/AFP

„Továbbra is nyújtunk pénzügyi, humanitárius, katonai és diplomáciai támogatást, és mindaddig kiállunk Ukrajna mellett, ameddig csak kell”idézte a Bloomberg a nyilatkozattervezet szövegét. A megfogalmazás azért fontos, mert a szövetség tagjai aggódnak a háború elhúzódása miatt, és néhányan – köztük Németország és Franciaország – utaltak arra, hogy nyitottabbak lehetnek a tárgyalásos tűzszünet gondolatára.

A dokumentum szerint a G7 vezetői mérlegelik azt a lehetőséget is, hogy a vámokból származó bevételeket Ukrajna támogatására fordítsák.

A vezetők korábban megvitatták, hogyan lehetne összehangolni a fellépést a megugró infláció leküzdésére és a recesszió veszélyének elhárítására, valamint azt, hogyan lehet fenntartani az Oroszországra nehezedő nyomást. A háborútól kb. 1200 kilométerre nyugatra lévő elmaui kastélyban, ahol a csúcstalálkozó zajlik, Olaf Scholz német kancellár és házigazda vezeti a tárgyalásokat többek között a klímaváltozás kezeléséről, az infrastrukturális ügyekről és a beruházásokkal kapcsolatban. (Bloomberg)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt