A háború miatt már több mint 3000 delfin elpusztulhatott a Fekete-tengerben

háború
június 27., 10:28

Egy vezető ukrán szakértő szerint szokatlanul sok, legalább 3000 delfin pusztult el a Fekete-tengerben a háború kezdete óta a szonártechnika alkalmazása és a robbanások miatt, amik megzavarják a tengeri emlősök érzékeny navigációs rendszerét, így azok nem tudnak elég halat elejteni, és legyengülve hajlamosabbá válnak a fertőző betegségekre.

photo_camera Delfin a Boszporuszban 2020. április 26-án. Fotó: YASIN AKGUL/AFP

Ivan Ruszev, a dél-ukrajnai Tuzlovi Limánok Nemzeti Park (a Dunától a Dnyeszterig terjedő, Fekete-tengerbe ömlő folyók torkolatvidékét magában foglaló természetvédelmi terület) kutatási igazgatója főleg a román és a bolgár tengerparton talált delfintetemekre alapozta a számítását.

A szokatlanul nagy számban elpusztult delfineken bombák és aknák okozta égési sérülések, fertőző betegségek és többnapos éhezés nyomai láthatók – írta a kutató, aki arra kérte a tenger mentén élő embereket, hogy jelentsenek minden elpusztult állatot.

Aggódik az egyre több elpusztult delfin miatt a Török Tengeri Kutatási Alapítvány is, ami szerint a háború „pusztító hatással” van a tengeri ökoszisztémára. Az alapítvány szerint a háború máris „biodiverzitási válságot” okozott, többek között kipusztítva a veszélyeztetett vörös algát és tengeri harci övezetté változtatva a halak és delfinek táplálkozási helyét.

A háború előtt egy nemzetközi kutatócsoport 253 ezerre becsülte a Fekete-tengerben élő delfinek számát. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt