Az abortusztilalommal az elnyomott és marginalizált nőket késztetik kényszerterhességre

jog
2022 június 27., 18:53

Becslések szerint az amerikai nők 25 százalékának van abortusza. Persze a regionális eltérések nagyok lehetnek, amiért sok helyen kevés az abortuszklinika, de az, hogy ki él a terhességmegszakítás lehetőségével, kortól és életkörülményektől viszonylag független. Volt eddig.

photo_camera Fotó: CORY CLARK/NurPhoto via AFP

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága június 24-én felszámolta az abortuszhoz való jog alkotmányos védelmét. Felülbírálták Roe kontra Wade ügyben hozott ítéletet, amely mostanáig szövetségi szinten garantálta, hogy egyetlen tagállam se hozhasson abortuszt tiltó szabályokat.

A Roe kontra Wade ügyben 1973-ban hozott döntés nem kizárólag abortuszdöntés volt, hanem az amerikai nők döntési jogát garantáló ítélet, ami a női egyenjogúság szempontjából volt kiemelkedő: az abortuszhoz való jogot a terhes nő magánéletének részeként ismerte el. A közel ötven évvel ezelőtt hozott döntés alkotmányos jogot biztosított az abortuszhoz a terhesség 23-24. hete előtt, mondván, hogy ilyenkor a magzat még nem életképes a méhen kívül. A legfelsőbb bíróság mostani döntése alapján azonban most legalább 22 államban valószínűleg már a terhesség jóval korábbi szakaszában engednék csak az abortuszt, ha egyáltalán engedélyeznék azt.

A nők negyedét érinti

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.