Az abortusztilalommal az elnyomott és marginalizált nőket késztetik kényszerterhességre

Lezárt tartalom a Kör tagjainak jog
2022 június 27., 18:53
comments 29

Becslések szerint az amerikai nők 25 százalékának van abortusza. Persze a regionális eltérések nagyok lehetnek, amiért sok helyen kevés az abortuszklinika, de az, hogy ki él a terhességmegszakítás lehetőségével, kortól és életkörülményektől viszonylag független. Volt eddig.

photo_camera Fotó: CORY CLARK/NurPhoto via AFP

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága június 24-én felszámolta az abortuszhoz való jog alkotmányos védelmét. Felülbírálták Roe kontra Wade ügyben hozott ítéletet, amely mostanáig szövetségi szinten garantálta, hogy egyetlen tagállam se hozhasson abortuszt tiltó szabályokat.

A Roe kontra Wade ügyben 1973-ban hozott döntés nem kizárólag abortuszdöntés volt, hanem az amerikai nők döntési jogát garantáló ítélet, ami a női egyenjogúság szempontjából volt kiemelkedő: az abortuszhoz való jogot a terhes nő magánéletének részeként ismerte el. A közel ötven évvel ezelőtt hozott döntés alkotmányos jogot biztosított az abortuszhoz a terhesség 23-24. hete előtt, mondván, hogy ilyenkor a magzat még nem életképes a méhen kívül. A legfelsőbb bíróság mostani döntése alapján azonban most legalább 22 államban valószínűleg már a terhesség jóval korábbi szakaszában engednék csak az abortuszt, ha egyáltalán engedélyeznék azt.

A nők negyedét érinti

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt