Vasárnap 12 ezren menekültek Magyarországra Ukrajnából

háború
2022 június 27., 05:19
comments 3

Az Országos Rendőr-főkapitányság közölte, hogy vasárnap Magyarországra 6243 ember lépett be az ukrán-magyar határszakaszon, a román-magyar határszakaszon érkezők közül pedig 5920 ember nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

Ukrán kislány egy krakkói tüntetésen szombaton.
photo_camera Ukrán kislány egy krakkói tüntetésen szombaton. Fotó: by Beata Zawrzel/NurPhoto via AFP

A beléptetettek közül a rendőrség 18 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezalatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság – tartózkodási helyük szerint illetékes – hivatalát a végleges okmányokért.

Az ukrajnai háború elől vasárnap 372 ember, köztük 55 gyerek érkezett Budapestre vonattal – írja az ORFK.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és az UNICEF is azt állítja, hogy az ő adataik, a Facebook, illetve a Meta bejelentkezési pontjai alapján arra lehet következtetni, hogy több 10 ezer ukrán menekültnek kell lennie Budapesten. A főpolgármester-helyettes szerint érzésre valóban sok az ukrán rendszámos autó, és sok ukrán nyelven beszélő emberrel találkozni Budapest belvárosában, de kevés a formális kapcsolat velük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.