A vártnál sokkal nagyobb kamatemelés jött, erősödött is a forint

gazdaság
2022 június 28., 15:26
comments 7

A jegybank Monetáris Tanácsa a vártnál jóval többel, 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte az alapkamatot, a kamatfolyosót pedig 135 bázisponttal tolta feljebb.

A Monetáris Tanács márciusban és áprilisban 100 bázispontos emelést hajtott végre, de Virág Barnabás jegybanki alelnök májusban jelezte, hogy visszavesznek, és május 31-én már csak 50 bázispontot emeltek, az alapkamat szintjét 5,9 százalékra növelve.

Virág akkor azt mondta: az infláció elleni harcban a kamatemelés a legerősebb védvonal, de a fogyasztói árakat a globális nyersanyagpiaci és élelmiszerválság meg az ellátási problémák is növelik, ezt pedig kamatemelésekkel rövid távon kivédeni nem lehet.

photo_camera Fotó: Kiss Bence/444

A forint (inflációt is befolyásoló) árfolyama a mostani ülés előtti napokban jelentősen romlott, az új történelmi mélyponton 404,6 forint lett egy euró. A forint a többi régiós valutához képest alulteljesít, a HVG azt írja, ez a kormány gazdaságpolitikájával szembeni bizonytalanság és a viták miatt az EU-s forrásokhoz való hozzáférés bizonytalansága miatt lehet.

A mostani kamatemelés az euróval szemben 400-ról 397-ig erősödött a forint. Az viszont kérdés, hogy az emelés után mi lesz az egyhetes betét kamatával, amiről csütörtökön dönt a jegybank igazgatósága. (HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.