Macron: Oroszország nem tudja megnyerni ezt a háborút, és nem is szabad hagyni győzni

június 28., kedd 17:54
5

Nem szabad megengedni az orosz diadalt az ukrajnai háborúban, a világ legfejlettebb iparú demokráciáit összefogó G7 csoport ezért addig folytatja Ukrajna támogatását, ameddig csak szükséges – közölte Emmanuel Macron francia elnök a G7 németországi csúcstalálkozója után.

A francia államfő a találkozó helyszínén, a Bajorország tartományi elmaui kastélyban a világrend destabilizálására tett orosz kísérletnek nevezte az Ukrajna elleni agressziót.

Szerinte Oroszország nem tudja megnyerni ezt a háborút, és nem is szabad megengedni neki a győzelmet, a G7 csoport ezért a szükséges intenzitással folytatja Ukrajna támogatását.

Macron nagyon reméli, hogy az év végéig sikerül véget vetni a harcoknak.

Fotó: Ludovic Marin/AFP

Arról, hogy a kremencsuki bevásárlóközpontra mért rakétatámadás után Volodomir Zelenszkij megint sürgette, hogy minősítsék terrorizmust támogató államnak Oroszországot, a francia elnök azt mondta, „szankciókat alkalmazunk Oroszország ellen, és ehhez nincs szükségünk semmilyen minősítésre”.

Azt mondta, Franciaország az ukrán államfő által követelt minősítés átvétele helyett inkább közreműködik a „háborús bűncselekmények” feltárásban. A tények minősítése a háborús bűncselekmények ügyében eljáró bíróságok feladata, Franciaország az igazság feltárását szakértőkkel, nyomozókkal segíti – mondta.

Macron szerint a támogatás célja a tények megállapítása és az elkövetők azonosítása, valamint annak biztosítása, hogy az ukrán és a nemzetközi igazságszolgáltatás felelősségre vonhassa őket. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt