Skócia jövőre újabb függetlenségi népszavazást tartana

külföld
2022 június 28., 17:11
comments 1

A skót kormány 2023. október 19-én szeretné megtartani az újabb népszavazást Skócia függetlenségéről – jelentette be Nicola Sturgeon.

A skót miniszterelnök az edinburghi parlamentben tartott tájékoztatóján azt mondta: a referendumot kizárólag törvényes, alkotmányos keretek között lehet megrendezni, különben az eredményt a nemzetközi közösség nem ismerné el, ezért levelet ír Boris Johnson brit miniszterelnöknek, hivatalosan kérve a hozzájárulását az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásához.

Mi lesz, ha nem engedik?

Ha London nem ad engedélyt a referendumra, a skót kormány a brit legfelsőbb bíróságtól kér állásfoglalást arról, hogy a brit kormány hozzájárulása nélkül megtartott újabb népszavazás milyen jogi problémákat vetne fel – mondta Sturgeon.

photo_camera Nicola Sturgeon 201. december 13-án. Fotó: Andy Buchanan/AFP

Ha a legfelsőbb bíróság úgy dönt, hogy a népszavazáshoz nem szükséges a brit kormány hozzájárulása, a skót kormány gyorsan elfogadtatja a parlamenttel a referendumról szóló törvénytervezetet, amit már közzé is tettek.

A legfelsőbb bíróság elutasító végzése esetén a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) a következő parlamenti választást tekinti majd függetlenségi népszavazásnak, és ezen a választáson kizárólag a függetlenné válás programjával indul – mondta Sturgeon.

Egyszer már rápacsáltak

Skóciában 2014-ben – a brit és a skót kormány szerződésben rögzített megállapodása és London hozzájárulása alapján – már tartottak népszavazást a függetlenné válásról, de akkor a résztvevők 55 százaléka arra szavazott, hogy Skócia ne szakadjon el Nagy-Britanniától.

De az újabb függetlenségi népszavazás kiírása a brit EU-tagságról hat évvel ezelőtt tartott népszavazás óta ismét folyamatosan napirenden van, miután országos átlagban szűk, 51,89 százalékos többség a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a további EU-tagságra szavazott.

Nemzedéknyi idő

Boris Johnson már többször is határozottan elvetette az újabb skóciai függetlenségi referendum kiírását, azzal az érvvel, hogy Nicola Sturgeon és elődje, Alex Salmond előző skót miniszterelnök személyes ígéretei szerint a 2014-ben tartott népszavazás eredménye teljes nemzedéknyi időre szól.

De Nicola Sturgeon most megismételte azt a sokszor hangoztatott véleményét, hogy a 2016-os brexitnépszavazás eredménye miatt elengedhetetlenné vált az újabb skót függetlenségi referendum, mivel Skóciát egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London „kiszakította” az EU-ból.

Ha tudták volna…

Sturgeon hasonló érveléssel indította el két hete az újabb függetlenségi népszavazás kampányát: ha a skót választók 2014-ben tudták volna, hogy a későbbi években az Egyesült Királyság milyen irányt vesz, már az akkori népszavazáson a függetlenné válásra szavazott volna a többség.

A skót miniszterelnök Johnsonhoz intézett levelét a skót kormány Sturgeon felszólalása után közzé is tette. Sturgeon ebben azzal érvel, hogy a tavaly májusi skóciai parlamenti választásokon döntő többségbe kerültek a függetlenséget támogató pártok, és ez felhatalmazást jelent az újabb függetlenségi népszavazás kiírására.

A Skót Nemzeti Pártnak és a Zöldeknek együtt 72 képviselőjük van a 129 tagú skót parlamentben, és a zöldpárt is egyértelműen elkötelezte magát az újabb függetlenségi népszavazás megtartása mellett a jelenlegi parlamenti időszak végéig.

De Nicola Sturgeon levele szerint Boris Johnson eddigi hozzáállása megkérdőjelezi azt a koncepciót, ami alapján az Egyesült Királyság léte önkéntes partneri kapcsolatrendszerre alapul. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt