Ukrajna nyerte a borscsháborút

gasztronómia
2022 július 01., 17:38
comments 7

Az UNESCO veszélyeztetett örökséggé minősítette a borscsot, az ukránok nemezti ételét, a cékla alapú zöldséglevest. A „sürgős védelemre szoruló szellemi kulturális örökség listájára” a háború miatt került fel a leves.

Az emberek nem csak a borscshoz szükséges zöldségek főzésére vagy egyáltalán a termesztésükre nem képesek, hanem arra sem, hogy összegyűljenek, hogy együtt fogyasszák el. Ez „aláássa a közösségek társadalmi és kulturális jólétét" - áll az UNESCO közleményben.

Borscs
photo_camera Borscs Fotó: Kunihiko Miura/Kunihiko Miura / The Yomiuri Shi

Ukrajna kulturális minisztere, Olekszandr Tkacsenko a Twitteren ünnepelte a döntést: „Miénk a győzelem a borscsért vívott háborúban!" - írta.

link Forrás

Ukrajna külügyminiszter-helyettese, Emine Dzseppar ennél keményebb szavakat használt: „Az ukrán borscsot orosztalanították!"

Ezt már nem hagyta szó nélkül az orosz külügyminisztérium munkatársa, Marija Zaharova. „Ha jól értem, bármi lehet az ukránosítás tárgya" - írta.

(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.