Ukrajna nyerte a borscsháborút

július 1., péntek 17:38
7

Az UNESCO veszélyeztetett örökséggé minősítette a borscsot, az ukránok nemezti ételét, a cékla alapú zöldséglevest. A „sürgős védelemre szoruló szellemi kulturális örökség listájára” a háború miatt került fel a leves.

Az emberek nem csak a borscshoz szükséges zöldségek főzésére vagy egyáltalán a termesztésükre nem képesek, hanem arra sem, hogy összegyűljenek, hogy együtt fogyasszák el. Ez „aláássa a közösségek társadalmi és kulturális jólétét" - áll az UNESCO közleményben.

Borscs Fotó: Kunihiko Miura/Kunihiko Miura / The Yomiuri Shi

Ukrajna kulturális minisztere, Olekszandr Tkacsenko a Twitteren ünnepelte a döntést: „Miénk a győzelem a borscsért vívott háborúban!" - írta.

Ukrajna külügyminiszter-helyettese, Emine Dzseppar ennél keményebb szavakat használt: „Az ukrán borscsot orosztalanították!"

Ezt már nem hagyta szó nélkül az orosz külügyminisztérium munkatársa, Marija Zaharova. „Ha jól értem, bármi lehet az ukránosítás tárgya" - írta.

(Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt