Hajnalban erős robbanások rázták meg Mikolajivet

háború
2022 július 02., 07:40

Szombat hajnalban erős robbanásokat lehetett észlelni a Fekete-tenger torkolatánál fekvő Mikolajivben, szóltak a légvédelmi szirénák. Olekszandr Szenkevics polgármester Telegramján azt kérte, mindenki maradjon az óvóhelyeken. Egyelőre nem lehet tudni, mi okozta a robbanásokat.

Tüzérségi lövedékek Mikolajiv mellett június 12-én.
photo_camera Tüzérségi lövedékek Mikolajiv mellett június 12-én. Fotó: GENYA SAVILOV/AFP

Eközben a mikolajevi hatóságok azt jelentették, hogy nyolc újabb halottja van a szerdai orosz támadásnak, melyben többek közt egy lakóépületet talált el rakéta.

A mikolajivi régió az exportkikötője miatt kiemelt jelentőségű Odeszával szomszédos, ahol tegnap éjjel 21 halálos áldozata volt az orosz bombatámadásnak, köztük gyerekek is. Zelenszkij elnök a támadásokat „tudatos, célzott orosz terrornak” nevezte, melyeket nem hiba vagy véletlenül félrement rakéta okoz.

Kijev szerint Moszkva növelte a nagy hatótávolságú rakétákkal elkövetett támadások számát, amelyek a frontvonaltól távol eső polgári célpontokat találnak el. Moszkva továbbra is azt állítja, csak katonai célpontokra lőnek, civilekre nem. (Reuters, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.