Törölni fogja a Google az abortuszklinikák látogatására vonatkozó helymeghatározási adatokat

TECH
2022 július 02., 10:56
comments 5
  • Az Egyesült Államokban a múlt hónapban megszűnt az abortuszhoz való jog törvényi védelme.
  • Életbe léptek az abortuszokat korlátozó állami törvények.
  • Aggodalmak merültek fel a digitális nyomok miatt, amik tájékoztathatják a bűnüldöző szerveket, ha egy személy illegálisan megszakítja terhességét.
  • Az abortuszra való hivatkozás nélkül a Google pénteken közölte, hogy továbbra is fellép a kormányzat helytelen vagy túlságosan széles körű adatigénylése ellen.

A Google pénteken közölte, hogy törölni fogja azokat a helymeghatározási adatokat, amik megmutatják, hogy a felhasználók mikor látogattak el abortuszklinikára. A törlés a további „érzékeny” helyekre vonatkozó adatokra, köztük a termékenységi központokra, klinikákra és a függőséget kezelő intézményekre is kiterjed.

A vállalat szerint a Google-fiókok helymeghatározási előzményei alapértelmezés szerint ki vannak kapcsolva.

A következő hetektől kezdve azoknak, akik használják a helymeghatározási előzményeket, a „kényes” helyekre vonatkozó, köztük termékenységi központokra, abortuszklinikákra és függőségkezelő intézményekre vonatkozó adatait a látogatás után hamarosan törlik.

A Google szóvivője egyelőre nem válaszolt arra, hogy a vállalat hogyan fogja azonosítani az ilyen látogatásokat és hogy az összes kapcsolódó adatot törölni fogják-e a cég szervereiről.(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.