Timothy Snyder: Putyin tízmilliókat éheztet ki Afrikában, hogy aztán a meginduló migrációval destabilizálja Európát

háború
2022 július 03., 14:37
comments 14
photo_camera De szépen nő ez a búza, csak nehogy baja essék Fotó: SERGEY GUNEEV/Sputnik via AFP

Vlagyimir Putyin arra készül, hogy kiéheztesse a fejlődő országok egy részét, ez háborús tervének következő lépése – írja twitteres elemzésében Timothy Snyder. A Yale történészprofesszorával hat éve készítettünk interjút; később írtunk a könyvéről, amely részletesen foglalkozik Orbán rendszerével is; és közzétettük 20 tanácsát az illiberális rendszerekben élőknek. Legutóbb az orosz propagandáról kifejtett gondolatai kavartak nemzetközi vitát.

Snyder most azokra az egyre aggasztóbb hírekre reagál, miszerint a világ egyik legnagyobb gabonaexportőrének számító Ukrajna az orosz tengeri blokád miatt nem tudja eljuttatni terményeit Afrikába és Ázsiába. Ha a 20 millió tonna gabona megrohad a raktárakban, az olyan élelmezési válságot okozhat, ami a világpolitikát is átformálhatja. Nem véletlenül próbálja kimenekíteni az életet jelentő árut Ukrajnából az USA és az EU is, sőt Magyarország is felajánlotta a segítségét. Csakhogy, ha nem az ukrán kikötőkből indulnak a szállítmányok, az sokkal-sokkal több időbe és pénzbe kerül, és még így sokkal kevesebbet lehet célba juttatni az infrastruktúra alkalmatlansága miatt.

Egyre bizonyosabb, hogy az orosz hadsereg szervezetten és nagy mennyiségben lopja a búzát az elfoglalt területeken élő ukrán termelőktől, hogy aztán azt emelt áron adják tovább a politikai szempontok szerint válogatott vevőknek. Snyder szerint azonban ennél is sötétebb a kép.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.