Gondolta, elrepül Amerikába, ehelyett katonaszökevénnyé nyilvánították, és az Északi sarkkörnél találta magát

sport
2022 július 05., 11:55
comments 15

„Amikor kiléptünk a jégcsarnokból hárman, én, az operatőröm és Ivan, a parkolóban legalább tíz férfi várt bennünket – írt le egy július 1-jei különös szentpétervári eseménysort Anna Andronova, a Match Tv riportere. – Az első, ami feltűnt, hogy ketten terepszínű öltözéket és az arcukat eltakaró maszkot viseltek, a többiek civilben voltak. Egyikük megmutatta az igazolványát, mondott valamit Ivannak halkan, hogy mit, nem hallottam. Legfeljebb egy percig beszéltek egymással. Volt ott három személyautó és egy furgon, mindenfajta jelzések nélkül. Ivant beültették a furgonba, közben annyit tudott mondani, hogy később majd keresni fog bennünket.”

Így kezdődött a történet, ami napok óta lázban tartja a sport iránt érdeklődő közvéleményt Oroszországban. A szóban forgó Ivan ugyanis nem egy átlagos Ivan a sok közül: a vezetékneve Fedotov, és a 2021/22-es szezonban a CSZKA Moszkva kapusaként Gagarin Kupát, azaz bajnoki címet szerzett a KHL-ben, a világ második legerősebb jégkorongbajnokságában – őt választották posztján az év legjobbjának a ligában –, másrészt ezüstérmes lett az orosz olimpiai bizottság válogatottjának színeiben Pekingben. Utóbbi kacifántos megfogalmazás oka ismert: Oroszország a doppingügyek miatt a 2022-es téli játékokon sem versenyezhetett a saját zászlaja alatt.

photo_camera Ivan Fedotov az olimpiai döntő előtt Pekingben, 2022. február 20-án Fotó: WANG ZHAO/AFP

Az hamar kiderült, hogy Fedotov elhurcolásának mi volt a közvetlen indoka – hogy az akciót őrizetbe vételnek, letartóztatásnak vagy valami másnak kellett-e tekinteni, arról nem adtak ki hivatalos nyilatkozatot –, de a valós okokkal és a konkrét magyarázatokkal még adósak a „szervek”. Mint ahogy az is később derült ki, hogy egyáltalán hol van a válogatott sportoló. A szálakat egyelőre hiába iparkodik kibogozni az orosz sajtó, ám egy meghökkentő történet így is összeállni látszik.

Amit már tudunk: Ivan Fedotov közlegény az Északi sarkkörhöz, Arhangelszk nagyvároshoz és a Fehér-tengerhez közel található Szeverodvinszk városában tartózkodik, az orosz haditengerészet 907-es számú kiképző központjában. Elfogásának indoka nem volt más, mint hogy a szentpétervári hadkiegészítő parancsnokságok egyike – amelyet illetékessé minősítettek – katonaszökevényként lajstromozta őt, és rendelkezett a kényszerbesorozásáról.

Jó vásár

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.