Gondolta, elrepül Amerikába, ehelyett katonaszökevénnyé nyilvánították, és az Északi sarkkörnél találta magát

Lezárt tartalom a Kör tagjainak sport
július 5., 11:55
comments 15

„Amikor kiléptünk a jégcsarnokból hárman, én, az operatőröm és Ivan, a parkolóban legalább tíz férfi várt bennünket – írt le egy július 1-jei különös szentpétervári eseménysort Anna Andronova, a Match Tv riportere. – Az első, ami feltűnt, hogy ketten terepszínű öltözéket és az arcukat eltakaró maszkot viseltek, a többiek civilben voltak. Egyikük megmutatta az igazolványát, mondott valamit Ivannak halkan, hogy mit, nem hallottam. Legfeljebb egy percig beszéltek egymással. Volt ott három személyautó és egy furgon, mindenfajta jelzések nélkül. Ivant beültették a furgonba, közben annyit tudott mondani, hogy később majd keresni fog bennünket.”

Így kezdődött a történet, ami napok óta lázban tartja a sport iránt érdeklődő közvéleményt Oroszországban. A szóban forgó Ivan ugyanis nem egy átlagos Ivan a sok közül: a vezetékneve Fedotov, és a 2021/22-es szezonban a CSZKA Moszkva kapusaként Gagarin Kupát, azaz bajnoki címet szerzett a KHL-ben, a világ második legerősebb jégkorongbajnokságában – őt választották posztján az év legjobbjának a ligában –, másrészt ezüstérmes lett az orosz olimpiai bizottság válogatottjának színeiben Pekingben. Utóbbi kacifántos megfogalmazás oka ismert: Oroszország a doppingügyek miatt a 2022-es téli játékokon sem versenyezhetett a saját zászlaja alatt.

photo_camera Ivan Fedotov az olimpiai döntő előtt Pekingben, 2022. február 20-án Fotó: WANG ZHAO/AFP

Az hamar kiderült, hogy Fedotov elhurcolásának mi volt a közvetlen indoka – hogy az akciót őrizetbe vételnek, letartóztatásnak vagy valami másnak kellett-e tekinteni, arról nem adtak ki hivatalos nyilatkozatot –, de a valós okokkal és a konkrét magyarázatokkal még adósak a „szervek”. Mint ahogy az is később derült ki, hogy egyáltalán hol van a válogatott sportoló. A szálakat egyelőre hiába iparkodik kibogozni az orosz sajtó, ám egy meghökkentő történet így is összeállni látszik.

Amit már tudunk: Ivan Fedotov közlegény az Északi sarkkörhöz, Arhangelszk nagyvároshoz és a Fehér-tengerhez közel található Szeverodvinszk városában tartózkodik, az orosz haditengerészet 907-es számú kiképző központjában. Elfogásának indoka nem volt más, mint hogy a szentpétervári hadkiegészítő parancsnokságok egyike – amelyet illetékessé minősítettek – katonaszökevényként lajstromozta őt, és rendelkezett a kényszerbesorozásáról.

Jó vásár

Vásárolj előfizetést most féláron!

Akár 1000 forint alatt csatlakozhatsz, és olvashatod valamennyi cikkünket.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt