Nem léptetné vissza Nagy-Britanniát az EU-ba a brit Munkáspárt vezetője

külföld
2022 július 05., 04:20
comments 10

Keir Stramer, a brit Munkáspárt vezetője – aki egyben a párt miniszterelnök-jelöltje is – egy politikai fórumon fogalmazott úgy, hogy „vannak néhányan, akik szerint a Brexitet, vagyis a brit EU-tagság megszűnését nem működőképessé kell tenni, hanem vissza kell fordítani”. Majd hozzátette, hogy ezzel a legkevésbé sem ért egyet, mivel „egy ország nem haladhat előre, nem növekedhet úgy, hogy közben folyamatosan a múlt vitáira összpontosítja figyelmét”.

Ezután jelentette ki, hogy „Nagy-Britannia munkáspárti kormányzás alatt sem lépne vissza az Európai Unióba, nem csatlakozna újból az EU egységes belső piacához és vámuniójához sem”. Starmer szerint a régi viták újrakezdése semmilyen módon nem ösztönözné a gazdaság növekedését, nem csökkentené az élelmiszerárakat, nem segítené a brit üzleti vállalkozások sikerét a modern világban.

Úgy gondolja, hogy a Brexit visszafordítása miatt még nagyobb lenne a megosztottság, elvonná a figyelmet más problémákról, illetve garantálná, hogy Nagy-Britannia „még egy évtizedre leragadjon”.

A munkaerőhiánnyal kapcsolatban azt mondta, kormányra kerülése esetén a Munkáspárt az EU-n belüli szabad mozgás elvét sem érvényesítené újra csak azért, hogy rövid távú megoldást találjanak a problémára.

A Munkáspártban azonban nem mindenki ért egyet Starmer nézeteivel: Sadiq Khan, London munkáspárti polgármestere hétfő este a BBC-nek azt mondta, meggyőződése szerint az ország jövőjét az szolgálná a legjobban, ha Nagy-Britannia az EU egységes belső piacának tagja lenne.

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én lépett ki az Európai Unióból, miután egy 2016-os népszavazáson a résztvevők 51,89 százaléka döntött a kilépés mellett. A Brexit feltételrendszeréről a konzervatív párti brit kormányok által Brüsszellel kötött megállapodás alapján Nagy-Britannia az egységes belső piacról és a vámunióból is kilépett. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.