Olaszországban szükségállapotot hirdettek az extrém szárazság miatt

klímaváltozás
2022 július 05., 07:28

Hetven éve nem volt ilyen súlyos aszály a Pó folyó környéki településeken, az északi régiókban. Emilia-Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lombardia, Piemont és Veneto 36,5 millió eurós rendkívüli támogatást kap a vízhiány kezelésére.

photo_camera A Pó kiszáradt medre Sermide városában Fotó: ANDREA CARRUBBA/Anadolu Agency via AFP

A Coldiretti mezőgazdasági szakszervezet szerint Olaszország mezőgazdasági termelésének több mint 30 százalékát fenyegeti az aszály. A súlyos vízhiányt a szokatlanul meleg időjárás, illetve a téli és tavaszi csapadékhiány okozta. A Pó völgyében élő gazdák szerint pedig az sem segít, hogy a sós tengervíz beszivárog a folyóba, ami miatt tönkremegy a termés.

Az olasz kormány közleménye szerint a most hirdetett szükségállapot célja, hogy „rendkívüli eszközökkel és hatáskörökkel” kezeljék a helyzetet, ami ha nem javul, további intézkedéseket hoznak.

A hétvégén leszakadt egy gleccserdarab az észak-olasz Dolomitok legmagasabb hegycsoportján, a Marmoladán, a jégcsuszamlásnak már hat áldozata és nyolc sérültje van, 17 embert pedig még mindig keresnek. Mario Draghi miniszterelnök szerint mindezek kétségtelenül a globális felmelegedéssel függenek össze. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.