A norvég kormány közbelépett, és leállította a sztrájkot, ami a brit gázellátást is fenyegette

energia
2022 július 06., 11:04

A munkaügyi viták miatt a sztrájkoló dolgozók lezárták a norvég olaj- és gázmezőket, a hétvégére várhatóan 60 százalékkal csökkentve Norvégia gázellátását. A Gassco, Oslo állami tulajdonú csővezeték-üzemeltetője még arra is figyelmeztetett, hogy „a legrosszabb forgatókönyv szerint az Egyesült Királyságba irányuló szállítások is teljesen leállhatnak”.

A dolgozók fizetésemelést követeltek a növekvő infláció kezelésére, amit részben az olaj- és gázárak ugrásszerű megugrása váltott ki Oroszország ukrajnai inváziója óta.

Csakhogy a norvég kormánynak joga van beavatkozni a munkaügyi viták lezárása érdekében. Az ország munkaügyi minisztere, Marte Mjøs Persen azt mondta:

„Amikor a konfliktusnak ilyen súlyos társadalmi következményei lehetnek egész Európára nézve, nincs más választásom, mint beavatkoznom a konfliktusba.”

A Norvég kontinentális talapzat egyik legnagyobb olajmezője, az Északi-tengeren található Johan Sverdrup, Norvégia délnyugati partjaitól kb. 140 km-re.
photo_camera A Norvég kontinentális talapzat egyik legnagyobb olajmezője, az Északi-tengeren található Johan Sverdrup, Norvégia délnyugati partjaitól kb. 140 km-re. Illusztráció: Carina Johansen/NTB Scanpix/AFP

A gázárak az elmúlt napokban megugrottak, mivel a sztrájk a jelenlegi kínálati válság súlyosbodásával fenyegetett, de a mostani bejelentés után leállít a növekedés.

Az európai nemzetek igyekeznek még a tél előtt feltölteni a gáztárolóikat, mert attól tartanak, hogy Oroszország teljesen leállítja a gázszállítást.

Nagy-Britannia gázának kb. harmadát Norvégiából, a fennmaradó részt pedig az Északi-tengerből, Európa más részeiből, illetve a világ többi részéből, köztük az USA-ból importált cseppfolyósított földgázból szerzi be.

Németország sokkal inkább az orosz gázra támaszkodik, és egyre nő a félelem amiatt, hogy Oroszország csökkenti a gázellátást. Az Északi Áramlat-1 kulcsfontosságú, Oroszországból Németországba tartó gázvezeték karbantartását ráadásul július 11-től 21-ig tervezik. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.