Sztrájk miatt több norvég gázmezőn leáll a kitermelés, tovább emelkedhetnek az európai gázárak

energia
2022 július 05., 14:13
comments 2

Dolgozói sztrájkra hivatkozva ideiglenesen három olaj- és gázmezőn is leállítja kitermelését a norvég Equinor, tovább nehezítve ezzel a regionális, és általában az európai gázellátást, fokozva továbbá az egész kontinenst érintő ellátási gondokat.

A döntés a Financial Times kalkulációja szerint akár négyhavi csúcsra emelheti az európai gázárakat.

A hétfő este kezdődött sztrájk napi 89 ezer hordó kőolaj-egyenértéknek megfelelő mennyiség napi kitermelését veszélyezteti a Norvég kontinentális talapzaton. A dolgozói szakszervezet az elkövetkező napokban ráadásul további akciókat helyezett kilátásba, és ez a Norvég Olaj- és Gázipari Szövetség figyelmeztetése szerint akár 13 százalékkal csökkenthetik az ország napi gázexportját.

Mindez történetesen egy olyan időszakban történik, amikor Európa minden korábbinál jobban rá van utalva a norvég gáztartalékokra. Az ukrajnai invázióval fellépő gázhiány miatt a kontinentális gázárak már így is egekbe szöktek, és meredeken nőnek a vállalkozások és a háztartások költségei.

A Norwegian Petroleum szerint az elmúlt években Norvégia az európai gázszükséglet 20-25 százalékát szállította, beleértve az Egyesült Királyságot is.

Az európai nagykereskedelmi gázárhoz kötött határidős gázár kedden 8 százalékkal, megawatt óránként 175 euróra ugrott - ez a szám március óta nem volt ilyen magas, és ötszöröse az egy évvel ezelőtti szintnek. A villamosenergia-árak is rekordmagasságban járna a térségben, miután a francia atomerőművek karbantartási problémái hozzáadódnak a gázár okozta emelkedéshez.

A norvég olajipari dolgozókat tömörítő Lederne szakszervezet közölte, hogy tagjaik keddtől újabb három kitermelőhelyre - Heidrun, Kristin és Aasta Hansteen - terjesztik ki a sztrájkot, és további eszkalációval is fenyegetnek. A vita középpontjában az áll, hogy a dolgozók béremelést követelnek a növekvő infláció ellensúlyozására, amelyet jelentős részben épp az ukrajnai orosz invázió nyomán megugró nyersanyagárak okoznak.

Nem csoda, ha a kereskedők egyre pesszimistábbak azzal kapcsolatban, hogy Moszkva teljes mértékben visszaállítja a gázáramlást az Észak-Németországba vezető Nord Stream 1 gázvezetéken a 10 napra tervezett karbantartás után.

Az orosz állami tulajdonban lévő Gazprom a múlt hónapban 60 százalékkal csökkentette a vezeték kapacitását, hivatalosan „a nyugati szankciókkal összefüggő műszaki problémákra” hivatkozva, miközben elvetette annak lehetőségét, hogy alternatív vezetékeken keresztül biztosítsa az ellátás fenntartására.

A norvégiai szállítások mellett Európa rekordmennyiségű cseppfolyósított földgázt importál, javarészt az Egyesült Államokból, hogy még tél előtt feltöltse a gáztárolók készleteit.

A Nemzetközi Energiaügynökség negyedéves gázpiaci jelentésében azt írta, hogy a kontinensnek az orosz csővezetékes szállítások helyettesítésére irányuló, megugró LNG-kereslete az egész világon éreztette hatását, és „kivételesen szűkös” globális piacot eredményezett, ami komoly feszültséget és keresletrombolást eredményezhet más piacokon. (FT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.