Varga Judit kimondta, hogy nagyon nagy megszorítások vannak a költségvetésben

POLITIKA
2022 július 06., 13:42
comments 13

Az igazságügyi miniszter is ott volt az Országos Bírói Tanács (OBT) június 13-i ülésén. (Az OBT a magyar bírók demokratikusan választott önigazgatási szerve, fő feladata az Országos Bírósági Hivatal elnökének ellenőrzése.) AZ OBT üléseire tanácskozási joggal hívják meg a minisztériumot, rendszerint egy államtitkár megy el, de legutóbb Varga Judit jelent meg, hogy beszámoljon az új kormány prioritásairól és válaszoljon a kérdésekre.

A Magyar Narancs vette észre, hogy Varga Judit az ülés jegyzőkönyve szerint azt mondta:

„a költségvetés az most abszolút az egész európai gazdasági recesszióra figyelemmel született meg, tehát nagyon nagy megszorítások vannak benne, ugye a honvédelmi és a rezsivédelmi alap is egy olyan újítás, amely a helyzetre reagál.”

Varga Judit igazságügyi miniszter sajtótájékoztatót tart, miután megbeszélést folytatott Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztossal az Igazságügyi Minisztériumban 2021. november 11-én.
photo_camera Varga Judit igazságügyi miniszter sajtótájékoztatót tart, miután megbeszélést folytatott Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztossal az Igazságügyi Minisztériumban 2021. november 11-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A rossz emlékű – valójában állandóan alkalmazott – megszorítás szót az Orbán-kormányok 2010 óta nagyon kerülik, a miniszterelnök június 27-én az ellenzéki kritikákra válaszul az Országgyűlésben azt mondta, „nincs megszorítás és nem is lesz”.

De Varga Mihály is többször tagadta, hogy megszorítások lennének a költségvetésben, hogy megszorításokat tartalmazna a költségvetés. Aznap, amikor Varga Judit megszorításokról beszélt, a pénzügyminiszter a Facebookon baloldali lapok „riogatásának” titulálta a megszorítás vádját, és arról írt, hogy „erősödik a magyar gazdaság teljesítménye, csúcson a foglalkoztatás, kisebb az adóelkerülés, így a folyamatosan csökkenő adók ellenére is magasabb bevétellel számolhatunk”.

photo_camera Fotó: Varga Mihály/Facebook

Varga Judit azután beszélt megszorításról, miután elismerte, hogy nagy szükség lenne az igazságügyi alkalmazottak béremelésére, de forrás nem igazán van rá.

Az igazságügyi miniszter ugyanebben a beszédében arra is megkérte az OBT tagjait, hogy „amikor Magyarország megítéléséről van szó, akkor segítsék az objektív, pártatlan információk áramoltatását Magyarország területéről akár Strasbourg, akár Brüsszel, akár más nemzetközi fórumok irányába, hiszen sokszor tényleges tárgyi tévedésben vannak az Európai Bizottság jelentései, sokszor felnagyítanak, aránytévesztésben vannak jelenségekkel kapcsolatban. Én arra szeretném Önöket kérni, hogy az objektivitás, a statisztikai adatok korhű ábrázolása mentén segítsék a nemzeti szuverenitás védelmét, segítsék azt, hogy a magyar álláspontot és a magyar valóságot jobban megértsék Brüsszelben is és Strasbourgban is.” (Magyar Narancs)

Az igazságügyi minisztérium közleményben reagált. Eszerint: „Varga Judit igazságügyi miniszter az OBT ülésén a már korábban megfogalmazott, sajtóban megjelent intézkedésekre célzott, ezt a jegyzőkönyv szövege is alátámasztja. A magyar kormány önmagán végzi a legnagyobb spórolást. A kabinet 10 százalékkal csökkentette a minisztériumok költségvetését, ami 2022-ben 581 milliárd forint, jövőre pedig 500 milliárd forint megtakarítást jelent. Az állam önmagán spórol, a magyar embereket azonban a Kormány megvédi a háború káros gazdasági következményeivel szemben. Ezért hoztuk létre a rezsivédelmi és a honvédelmi alapot, valamint ezért vetettünk ki extraprofit-különadót a nagyvállalatokra. A magyar emberek biztonságát, a nyugdíjakat, a családtámogatásokat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést továbbra is meg fogjuk védeni.”

Hogy mi ebben a magyarázatban a bökkenő, arról itt írtuk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.