Kövér László: Az EU jövőjéről szóló vita arról szól, hogyan legyünk csicskásai az Egyesült Államoknak

POLITIKA
2022 július 07., 04:22
comments 38

Kövér László szerint „amit az európai politika ma művel, az teljesen valóságidegen politika, olyan politika, amely teljesen figyelmen kívül hagyja a saját választópolgárainak a legalapvetőbb egzisztenciális érdekeit is”. Az országgyűlés elnöke az MTI tudósítása szerint ezt Martoson, az Esterházy Közéleti Tábor nyitó fórumán mondta, ahol beszélt „a nemzetpolitika alapértékeiről, az EU jövőjéről Brüsszelben zajló vitáról, illetve az Ukrajnában zajló háború hátteréről”.

Szerinte „az EU jövőjéről zajló európai vita mögötti törekvések” arról szólnak, hogy „hogyan legyünk csicskásai, kisegítő hadai annak az Egyesült Államoknak, amely azzal a kihívással küszködik, hogy nem lesz a világ egypólusú, hanem abba az irányba halad, hogy több hatalmi központ alakul ki”. Illetve „a kérdés, ami majd az emberiség jövőjét is el fogja dönti, az lesz, hogy ezek között a hatalmi központok között a kooperáció vagy a versengés dominál majd”.

De Kövér itt nem hagyta abba, úgy fogalmazott, hogy az orosz-ukrán háború „valódi oka nem Donbaszban, nem az Ukrajna és Oroszország közötti feszültségekben keresendő, hanem abban a második világháború után kimondott amerikai stratégiában, miszerint Amerikát benn, Oroszországot kinn, Németországot pedig lent kell tartani”.

Szerinte „az Egyesült Államok vészesen közeledik ahhoz, hogy elveszíti a világ első számú hatalma címet, mivel Kína belátható időn belül gazdasági értelemben is lekörözi”. Aztán az „amerikai rémálomról” beszélt, ami az, hogy „Portugáliától Kelet-Ázsiáig egy egységes gazdasági térség jön létre, ahol a benne lévők szabadkereskedelmi térségként létrehozzák a világ gazdasági központját”.

photo_camera Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszélget az Esterházy Közéleti Tábor nyitó fóruma elõtt a felvidéki Martoson 2022. július 6-án Fotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

A fórumon Kövéren kívül egyébként Pótápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Menczer Tamás államtitkár is részt vettek. Utóbbi fontosnak érezte elmondani, hogy „a jelenleg Európát sújtó biztonsági, gazdasági és energetikai kihívások oka a háború”, ezekre pedig „az egyetlen helyes válasz a béke”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.