Hat éve nem pusztították így az erdőt az Amazonasnál

természet
2022 július 09., 10:10
comments 1

Közel 4000 négyzetkilométernyi esőerdőt pusztítottak el az Amazonasnál az év első felében, írja a BBC. Ez a legmagasabb adat az elmúlt hat évben, tavaly januártól júniusig például 3000 négyzetkilométeren vágták ki a fákat.

Egy-egy terület megtisztítása után gyakran tüzet gyújtanak, hogy alkalmassá tegyék a földet mezőgazdasági termelésre, az ott termesztett gabonát pedig élelmiszeripari világcégek vásárolják fel. A helyi közösségek részben szintén érdekeltek az erdőpusztításban, hogy bányászatból és gazdálkodásból biztosítsák a megélhetésüket, miközben a természettel ötezer éve összhangban élő őslakosok védelmezik az erdőket.

photo_camera Lángoló erdő az Amazonasnál, 2019-ben Fotó: LULA SAMPAIO/AFP

Műholdképek alapján az Amazonas erdőinek 75 százaléka veszített ellenálló-képességéből, és sokkal több időbe telik, míg a fák kiküszöbölik a szárazság következményeit. Ez a klímaváltozásnak és a közvetlen emberi beavatkozásnak is betudható.

Tavaly 11,1 millió hektár esőerdő pusztult el a világon, ezek 40 százaléka Brazíliában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.