Hat éve nem pusztították így az erdőt az Amazonasnál

július 9., szombat 10:10
1

Közel 4000 négyzetkilométernyi esőerdőt pusztítottak el az Amazonasnál az év első felében, írja a BBC. Ez a legmagasabb adat az elmúlt hat évben, tavaly januártól júniusig például 3000 négyzetkilométeren vágták ki a fákat.

Egy-egy terület megtisztítása után gyakran tüzet gyújtanak, hogy alkalmassá tegyék a földet mezőgazdasági termelésre, az ott termesztett gabonát pedig élelmiszeripari világcégek vásárolják fel. A helyi közösségek részben szintén érdekeltek az erdőpusztításban, hogy bányászatból és gazdálkodásból biztosítsák a megélhetésüket, miközben a természettel ötezer éve összhangban élő őslakosok védelmezik az erdőket.

Lángoló erdő az Amazonasnál, 2019-ben Fotó: LULA SAMPAIO/AFP

Műholdképek alapján az Amazonas erdőinek 75 százaléka veszített ellenálló-képességéből, és sokkal több időbe telik, míg a fák kiküszöbölik a szárazság következményeit. Ez a klímaváltozásnak és a közvetlen emberi beavatkozásnak is betudható.

Tavaly 11,1 millió hektár esőerdő pusztult el a világon, ezek 40 százaléka Brazíliában.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt