Vég nélkül pusztulnak az esőerdők

klímaváltozás
2022 április 28., 09:33
comments 1

Tavaly 11,1 millió hektár esőerdő pusztult el a világon a Marylandi Egyetem számításai szerint. Ebből 3,75 millió hektáron olyan elsődleges erdők terültek el, amelyek kiemelt jelentőséggel bírtak a globális felmelegedés visszafogása és a biodiverzitás fenntartása szempontjából. Az ezáltal okozott környezeti kár megegyezik India éves fosszilisenergia-kibocsátásának értékével, idézi a jelentést a Guardian.

Az elvesztett elsődleges erdőterület 40 százaléka Brazíliában tűnt el, utána a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Bolíviában, Indonéziában és Peruban volt a legnagyobb a csökkenés. Brazíliában, az Amazonas-medence nyugati részén különösen sok esőerdőt pusztítottak el, hogy legelőket alakítsanak ki a szarvasmarhák számára.

photo_camera Illegális tűzgyujtás miatt lángol az Amazonas-medence 2020-ban
Fotó: CARL DE SOUZA/AFP

Rekord veszteséget regisztráltak a boreális erdőknél is, leginkább a sosem látott mértékű szibériai tüzek miatt.

A jelentés készítői cselekvésre szólították fel a glasgow-i klímacsúcs résztvevőit, ugyanakkor biztató jelekre is felhívták a figyelmet. Indonéziában például öt éve egyre kevesebb elsődleges erdőterület pusztul el, ahogy Malajziában is sikerült eredményt elérni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.