„Terhes vagy? Nem akarsz az lenni? Hívd Jane-t!”

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
július 9., szombat 16:03
12

„Itt nem teológiai vita folyt, ez csak megtévesztés. Két abortuszom volt, de úgy éreztem, Isten velem van. Hogy mellettem áll, bárhogy is döntök. Úgy éreztem, istenadta jogom így dönteni. Ha kizárják a nőket az ilyen döntésekből, az emberi mivoltunkat veszik el. Így erőtlen, bűnös lelkek vagyunk saját magunkkal szemben. Ez így nincs rendjén” – mondja dr. Donna Schaper lelkész, aki teológushallgató volt Chicagóban a hatvanas évek végén, és részt vett abban az egyházi tanácsadó szolgálatban, amely nyilvánosan támogatta a nők jogait, egy olyan időszakban, amikor az Egyesült Államokban illegális volt az abortusz.

Az HBO Max The Janes című dokumentumfilmje erről a mozgalomról szól. 1969 és 1973 között Chicagóban körülbelül tizenegyezer „biztonságos, megfizethető, illegális abortuszt” szerveztek és bonyolítottak le. Még azelőtt, hogy 1973-ban a Roe kontra Wade ügyben hozott ítélet szerint az abortuszhoz való jogot a terhes nő magánéletének részeként ismerték el. Utóbbi mostanáig szövetségi szinten garantálta, hogy egyetlen tagállam se hozhasson abortuszt tiltó szabályokat. 2022. június 24-án az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága mindezt felülbírálta, és felszámolta az abortuszhoz való jog alkotmányos védelmét.

A döntés hatására az államok közel felében várható, hogy az eddigieknél jobban korlátozzák az abortuszt, már ha egyáltalán engedélyezik azt. Vagyis az államok közel felében valami egészen hasonló alakulhat ki, mint a hatvanas években.

Hegyes tárgyak, karbolsav, zsarolás, maffia

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt