„Terhes vagy? Nem akarsz az lenni? Hívd Jane-t!”

Lezárt tartalom a Kör tagjainak FILM
2022 július 09., 16:03
comments 12

„Itt nem teológiai vita folyt, ez csak megtévesztés. Két abortuszom volt, de úgy éreztem, Isten velem van. Hogy mellettem áll, bárhogy is döntök. Úgy éreztem, istenadta jogom így dönteni. Ha kizárják a nőket az ilyen döntésekből, az emberi mivoltunkat veszik el. Így erőtlen, bűnös lelkek vagyunk saját magunkkal szemben. Ez így nincs rendjén” – mondja dr. Donna Schaper lelkész, aki teológushallgató volt Chicagóban a hatvanas évek végén, és részt vett abban az egyházi tanácsadó szolgálatban, amely nyilvánosan támogatta a nők jogait, egy olyan időszakban, amikor az Egyesült Államokban illegális volt az abortusz.

Az HBO Max The Janes című dokumentumfilmje erről a mozgalomról szól. 1969 és 1973 között Chicagóban körülbelül tizenegyezer „biztonságos, megfizethető, illegális abortuszt” szerveztek és bonyolítottak le. Még azelőtt, hogy 1973-ban a Roe kontra Wade ügyben hozott ítélet szerint az abortuszhoz való jogot a terhes nő magánéletének részeként ismerték el. Utóbbi mostanáig szövetségi szinten garantálta, hogy egyetlen tagállam se hozhasson abortuszt tiltó szabályokat. 2022. június 24-án az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága mindezt felülbírálta, és felszámolta az abortuszhoz való jog alkotmányos védelmét.

A döntés hatására az államok közel felében várható, hogy az eddigieknél jobban korlátozzák az abortuszt, már ha egyáltalán engedélyezik azt. Vagyis az államok közel felében valami egészen hasonló alakulhat ki, mint a hatvanas években.

Hegyes tárgyak, karbolsav, zsarolás, maffia

Csatlakozz a Körhöz még a tavalyi árakon!

Minden drágul, hamarosan a 444 is. Legyél most az előfizetőnk még a tavalyi áron!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.