Zelenszkij szerint a normális diplomáciai ügymenet része a nagykövetek lecserélése

külföld
2022 július 10., 08:46

Pénteken derült ki, hogy Volodimir Zelenszkij visszahívta posztjáról Ukrajna több nagykövetét, köztük a Magyarországra delegált Ljubov Nepopot is. De távoznia kell állomáshelyéről a Németországba, Indiába, Csehországba és Norvégiába küldött diplomatának is.

Az állomáshelyekre az ukrán elnöki hivatal közleménye szerint hamarosan új embereket helyezhetnek ki, és a közlemény úgy fogalmaz, hogy a váltások a diplomáciai ügymenet megszokott részét képezik. A Reuters megjegyzi, hogy azt egyelőre nem tudni, hogy a visszahívott diplomaták kapnak-e majd új pozíciókat.

A hírügynökség arról is ír, hogy Zelenszkij korábban többször is arra szólította fel az ukrán diplomatákat, hogy segítsenek nemzetközi támogatást, illetve fegyvereket szerezni a megszálló oroszokkal szemben, és Kijev kapcsolata a németekkel különösen érzékeny kérdés, hiszen a német gazdaság nagyban függ az orosz energiaforrásoktól.

A Berlinből visszahívott Andrej Melniket még Zelenszkij elődje nevezte ki 2014-ben, és jól ismert szereplője a német diplomáciai életnek, mivel a közösségi oldalain rendszeresen tett közzé heves kifakadásokat, többek között azokat szidva, akik Ukrajna felfegyverzését ellenezték. Vele kapcsolatban felmerült az is a német sajtóban, hogy külügyminisztériumban kaphat majd szerepet.

Nepop a háború kitörése után többször is kemény üzenettel fordult a magyarok felé, többek között azt kifogásolva, hogy a magyar kormány nem nyújt érdemi segítséget a megtámadott Ukrajnának. Március elején arról beszélt a 444-nek, hogy ha Ukrajna elvesztené a háborút, akkor Magyarországon folytatnák a hódítást az orosz tankok.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.