A civilek is az Alkotmánybírósághoz fordultak a bírói függetlenség védelmében

belföld
2022 július 11., 15:05
comments 4

Miután a Kúria elnöke az Alkotmánybíróságon támadta meg az Országos Bírói Tanács (OBT) új Etikai Kódexét, négy civil szervezet közös beadvánnyal fordult a testülethez - írja az Amnesty. A beadványban támogatják a magyar bírák függetlenségét és rámutatnak Varga Zs. András érveinek megalapozatlanságára.

„A kúriai elnök látszólag a bírák integritását és az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat félti, de valójában leginkább azzal van baja, hogy az új kódex a korábbinál egyértelműbben garantálja számukra a véleménynyilvánítás szabadságát és ezzel a társadalmi nyilvánosságot.”Az Amnesty International Magyarország, Eötvös Károly Intézet, Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) beadványában emlékezteti az alkotmánybírákat, hogy a testületnek nincsen hatásköre a Bírák Etikai Kódexének megsemmisítésére, miután az nem jogi norma, hanem csak jogilag nem kikényszeríthető magatartási szabályok gyűjteménye.

A Kúria elnöke, Varga Zs. András arra kérte az Alkotmánybíróságot, hogy alaptörvény-ellenesség miatt semmisítse meg az Etikai Kódexet. A szervezetek szerint a korábbi Etikai Kódex aránytalanul leszűkítette a bírák véleménynyilvánítási szabadságát, és hozzájárult, hogy ne merjenek véleményt megfogalmazni a jogrendszerről és a bíróságok igazgatásáról.

Szerintük Vargának valójában az nem tetszik, hogy a bírák önállóan olyan magatartási szabályokat határoztak meg saját maguk számára, amelyek rögzítik, hogy a szakmai kérdésekben szabadon elmondhatják a véleményüket.

“Nehéz nem arra gondolni, hogy a Kúria elnöke valójában attól fél, hogy az igazságszolgáltatást érintő kormányzati és igazgatási lépések kapcsán ezentúl kritikus bírói hangok is megjelenhetnek a nyilvánosságban” - írják.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt