Csak az EP-képviselőkkel keménykedik a Fidesz politikai nyilatkozata, az amerikai kormánnyal nem

POLITIKA
2022 július 11., 10:15
comments 4
  • Szombaton küldték körbe a gazdasági bizottságban, hétfőn már meg is szavazták a Fidesz új politikai nyilatkozatát.
  • Ebben visszaszólnak az Európai Parlamentnek, aminek nem tetszett, hogy a kormány megvétózta a globális minimumadót.
  • Az USA-ról viszont szó sem esik a szövegben, pedig a hétvégén az amerikai kormány is felmondott egy megállapodást a vétó miatt.

Politikai nyilatkozatban szólnának vissza fideszes képviselők az Európai Parlamentnek a globális minimumadó ügyében. Az erről szóló javaslatot hétfőn délelőtt szavazták meg a gazdasági bizottságban, és este várhatóan az Országgyűlés elé terjesztik.

Az EP múlt szerdai állásfoglalásában sürgette Magyarországot, hogy ne blokkolja a globális adóügyi megállapodást, az uniós szerveket pedig biztatta, hogy „ne bocsátkozzanak politikai alkudozásba azokkal a tagállamokkal, amik visszaélnek a nemzeti vétójukkal”.

Az EP támogatná, hogy ha kell, akkor Magyarországot megkerülve, a megerősített együttműködés keretében vezessék be Európában a globális minimumadót.

Amerika kimaradt

A válaszul írt politikai nyilatkozatot szombat este küldték el a gazdasági bizottság tagjainak. A szöveg szerint egyes szereplők, különösen az Európai Parlament „egyre erőteljesebben támadják az egyhangú döntéshozatal rendszerét, és azon tagállamokat, amelyek nem járulnak hozzá nemzeti érdekeikkel ellentétes döntések meghozatalához”.

A nyilatkozat szerint a vétó nem visszaélés, hanem az érdekérvényesítés jogszerű módja. „Ezt a lehetőséget elvitatni egyes tagállamoktól a kettős mérce nyilvánvaló példája.”

photo_camera Bánki Erik (balról a második), a gazdasági bizottság fideszes elnöke, mellette Dávid Ferenc (DK) és Mellár Tamás (Párbeszéd) Fotó: Németh Dániel/444

Az előterjesztés burkolt fenyegetésnek és politikai nyomásgyakorlásnak értékeli, hogy az Európai Parlament a helyreállítási alapot is megemlítette állásfoglalásában, aminek semmi köze a globális minimumadóhoz.

A visszatartott uniós pénzek valóban megjelentek a szövegben, de nem úgy, hogy ezeket a minimumadó elfogadásához kellene kötni. Az európai képviselők szerint addig nem szabad jóváhagyni a magyar helyreállítási tervet, „amíg Magyarország teljes mértékben eleget nem tesz a rendeletben meghatározott valamennyi kritériumnak”. (Ide tartoznak a jogállamisági és korrupciós problémák, amikben a magyar kormány újabban nagyon készségesnek mutatkozik.)

A magyar politikai nyilatkozat csak az Európai Parlamentet említi, az Egyesült Államokat nem.Pedig az amerikai kormány a hétvégén úgy döntött, felmondja a Magyarországgal 1979-ben kötött adóegyezményt, amiért Magyarország blokkolja a minimumadó európai elfogadását.

Az ellenzék szerint a vétó csak trükközés

A globális minimumadóról korábban 137 ország állapodott meg, köztük Magyarország is. Lényege, hogy a világ legnagyobb multinacionális vállalatai ne tudjanak a profitjuk 15 százalékánál alacsonyabb adót fizetni. Ez az évi 750 millió euró (kb. 300 milliárd forint) feletti éves árbevétellel bíró, több országban is működő cégekre vonatkozna. Ha ezek a cégek nem fizetnek legalább 15 százalékot, akkor a székhelyükön lévő ország adóhatósága elvehet tőlük annyi pénzt, amennyi a 15 százalékból hiányzik.

Június közepén a gazdasági bizottság fideszes elnöke, Bánki Erik benyújtott egy határozati javaslatot, miszerint a magyar parlament ellenzi, hogy az Európai Unió csatlakozzon a globális minimumadó bevezetéséhez.

photo_camera Bánki Erik egy korábbi ülésen Fotó: Németh Dániel/444

Ez azért volt meglepő, mert Szijjártó Péter külügyminiszter tavaly októberben még kifejezetten elégedett volt a minimumadó tervezetéve. A magyar kormány még az idén áprilisi EU-s pénzügyminiszteri találkozón sem jelezte, hogy bármi gondja volna a minimumadóval.

Sőt, a minimumadó bevezetése továbbra is szerepel az őszi törvényalkotási programban, amit egy nappal Bánki javaslata után írt alá Semjén Zsolt.A vétót hivatalosan egyrészt az ukrajnai háborúval, másrészt azzal indokolták, hogy szeretnék, ha a minimumadónak az a pillére is megvalósulna, ami arról szólna, hogy a nagy techcégektől ott lehessen elvonni az adót, ahol a bevételük keletkezik. (Ez a pillér az amerikai törvényhozásban akadt el. Ugyanakkor a magyar kormány már korábban elkötelezte magát az egységes, 15 százalékos adóztatás mellett.)

Bánki Erik a hétfői bizottsági ülésen azt mondta, a kormány szerint továbbra is szükség van a minimumadóra, de nem most van itt az ideje.

photo_camera Ellenzéki képviselők a gazdasági bizottság hétfői ülésén Fotó: Németh Dániel/444

Az ellenzéki képviselők viszont más indokokat sejtenek. Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szerint valamilyen nemzetközi nagyberuházást próbálhat idecsábítani a kormány, amikor fenn akarja tartani az „adóparadicsomi állapotot”. A párbeszédes Tordai Bence pedig arról beszélt, a vétó része a helyreállítási alap körüli játszmának.

Az MSZP-s Vajda Zoltán a „dedós, óvatoskodó” politikai nyilatkozaton ironizált. „Azt hittem, valami bevállalósabb szöveget fognak behozni. (...) Hadüzenetet is lehetne küldeni. (...) Mi ez az anyámasszonykatonája stílus?”

Szerinte többek közt az ilyen papírok miatt is zuhan a forint az euróval szemben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.