Az EU jogállamisági jelentése szerint továbbra sincs előrelépés Magyarországon

belföld
2022 július 13., 12:45
comments 4

Az Európai Bizottság jogállamisági jelentése szerint nincs jelentős előrelépés a magyarországi korrupciós küzdelemben, írja az Euronews.

A szerdán publikált jelentés szerint:

  • a bíróságokkal kapcsolatban megállapítják, hogy "a bírói függetlenség megítélése továbbra is átlagos a lakosság körében, míg a vállalatok körében alacsony."
  • Ami a korrupciót illeti, a közszférában tapasztalható korrupcióról a szakértők és a vállalatvezetők úgy vélekednek, hogy továbbra is magas a szintje. Továbbra is hiányolják a magas szintű korrupciós ügyekben folytatott nyomozásokat, vádemeléseket és jogerős ítéleteket. És ugyancsak komoly hiányosságokat észleltek a politikai pártok és kampányok finanszírozásával kapcsolatban.
  • A magyar médiahelyzettel összefüggésben azt írták: a jelentős állami források kormánypárti médiába történő becsatornázása továbbra is egyenlőtlen feltételeket teremt, míg a magyar hatóságok nem is tervezik a médiatulajdon átláthatóságának fokozását célzó jogszabályok bevezetését.
  • A demokratikus intézményrendszer működésével kapcsolatban pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy "a nyilvános konzultáció hiánya és a felgyorsult jogalkotási folyamat tovább gyengítette a szabályozási környezet minőségét".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.