Az EU jogállamisági jelentése szerint továbbra sincs előrelépés Magyarországon

július 13., szerda 12:45
4

Az Európai Bizottság jogállamisági jelentése szerint nincs jelentős előrelépés a magyarországi korrupciós küzdelemben, írja az Euronews.

A szerdán publikált jelentés szerint:

  • a bíróságokkal kapcsolatban megállapítják, hogy "a bírói függetlenség megítélése továbbra is átlagos a lakosság körében, míg a vállalatok körében alacsony."
  • Ami a korrupciót illeti, a közszférában tapasztalható korrupcióról a szakértők és a vállalatvezetők úgy vélekednek, hogy továbbra is magas a szintje. Továbbra is hiányolják a magas szintű korrupciós ügyekben folytatott nyomozásokat, vádemeléseket és jogerős ítéleteket. És ugyancsak komoly hiányosságokat észleltek a politikai pártok és kampányok finanszírozásával kapcsolatban.
  • A magyar médiahelyzettel összefüggésben azt írták: a jelentős állami források kormánypárti médiába történő becsatornázása továbbra is egyenlőtlen feltételeket teremt, míg a magyar hatóságok nem is tervezik a médiatulajdon átláthatóságának fokozását célzó jogszabályok bevezetését.
  • A demokratikus intézményrendszer működésével kapcsolatban pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy "a nyilvános konzultáció hiánya és a felgyorsult jogalkotási folyamat tovább gyengítette a szabályozási környezet minőségét".

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt