A feketegazdaságot is erősítheti a kata kivezetése, de könnyen lehet, hogy még tervez itt változásokat a kormány

Lezárt tartalom a Kör tagjainak POLITIKA
2022 július 15., 10:56
comments 18

Gyakorlatilag száz százalékban biztos, hogy a feketegazdaság erősödni fog, és újra működésbe léphetnek a számlagyárak – mondta a 444-nek Angyal József okleveles adószakértő arra a kérdésre, hogy mi várható most, miután a kormány villámgyorsan és radikálisan korlátozta az adónemre jogosultak számát.

Ahogy Angyal összefoglalta, a kata tételes adó, azaz nem nő senkinek az adókötelezettsége, ha számlát adott, tehát a szereplők nem érdekeltek abban, hogy ne számlázzanak.

Ehhez képest a katázásból kiszorított egyéni vállalkozók közül sokan általányadózásra válthatnak, ahol a bevétellel együtt nő az adó mértéke, így Angyal szerint ott lehetnek olyanok, akik meggondolják, hogy adjanak-e számlát, főleg ha magánszemély a megrendelőjük. Példaként egy lakásfelújítást említett, ahol általában eleve négyszemközt zajlik a tárgyalás a megrendelő és a vállalkozó között.

Számlagyűjtögetők

A katából kiszorított vállalkozók között lehetnek olyanok is, akik ismét számlagyűjtögetésbe kezdenek. Ők jellemzően nem azok lesznek, akik egy számítógéppel, otthonról dolgoznak: az általányadózók többsége ugyanis a bevétele 40 százalékát számolhatja el bizonylat nélkül költségként. De Angyal példája szerint képzeljünk el valakit, aki olyan vállalkozást visz, amelynek anyagbeszerzési és bérköltsége is van, és mondjuk 35 százalék körül jönne ki az összköltsége. Elképzelhető, hogy ő nem a 40 százalékos általányadózást választja, hanem gyűjt még valahonnan 15 százaléknyi számlát, és a kedvezőbb tételes adózást választja.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt