Ha tényleg így alakítják át a rezsicsökkentést, akkor durván becsapták az állampolgárokat

POLITIKA
2022 július 15., 16:19
comments 44

„Mert lehet olyan árképzési rendszert is csinálni, hogy rögzítjük az árakat. A nemzeti kormány – attól nemzeti egy kormány, hogy megvédi az embereket – erre az álláspontra helyezkedett, és mi rögzítettük az árakat a háztartások számára; a gazdaságban meg a piacon egy másik történet, de a háztartások számára a családok védelme érdekében, nyugdíjasok védelme érdekében az árakat rögzítettük. Hiába mozgott az ár, mi azon nem változtattunk. És most hiába megy fel kétszeresére, háromszorosára Európában, Magyarországon a háztartásoknál nem megy föl. A gazdaság szenved, tehát azért a vállalkozóknak, az iparban dolgozóknak ki kell fizetni egy magasabb árat, de a lakásoknak, a családoknak nem kell kifizetniük.

De meddig lehet ezt fönntartani?

Amíg a mi kormányunk van a kormányrúd mögött, addig ez így lesz.”

Orbán Viktor a Kossuth rádióban, 2021. november 5.

„És végül a rezsicsökkentés érdekében hozzá kellett nyúlnunk az átlagos fogyasztás feletti mennyiségekhez, vagyis azt kellett döntenünk, hogy próbáljuk megmenteni a rezsicsökkentést úgy, hogy aki átlagos mennyiségű energiát fogyaszt, annak továbbra is legyen csökkentett rezsije, aki azonban az átlag fölött fogyaszt, annak piaci árat kell fizetnie, vagy ha tud, akkor próbáljon meg visszajönni az átlagos fogyasztási szint alá. Én nagy tisztelettel arra kérem a magyarokat, illetve a családokat, hogy aki átlag felett fogyaszt, lássa be, hogy most kénytelenek vagyunk az átlag fölötti fogyasztására kivetni a valódi árat; ha ezt nem így tennénk, akkor egyébként a teljes rezsicsökkentési politikát meg kellene szüntetni.”

Orbán Viktor a Kossuth rádióban, 2022 július 15.

photo_camera Fideszes Facebook-poszt, március 31.

Napok óta számolgatnak az emberek Magyarországon: milyen összegű számlák jönnek majd augusztustól, milyen formában fognak adózni a kisvállalkozók. Pontos információ még egyik ügyben sincs, se a katatörvény, se az új rezsiszabályozás részleteit nem hirdették ki egyelőre.

Egy kormányzati közleményben viszont szerepel egy árulkodó mondat: „Az új szabály augusztus 1-től lép életbe, ezt követően is az előzőleg megállapított éves átlagfogyasztásra lesznek kiállítva a számlák.”

Tehát az új számlák heteken belül megérkezhetnek. Ami pedig ennél is fontosabb: e közlemény alapján a számlákat a korábbi fogyasztás alapján kell kifizetni, az átlagfogyasztás feletti részen piaci áron.

Egy olyan időszak fogyasztása alapján jöhetnek tehát a számlák, amikor az emberek még annak tudatában használták az áramot és a gázt, hogy az árak rögzítettek.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.