Orbán áprilisban még nevetgélt azon, milyen rosszul jár, aki a választás után megváltoztatta a politikáját

érdekes adat
2022 július 15., 14:01
comments 8

Miután a kormány a kata eltörlésével a több százezer kisvállalkozónak szüntette meg a kedvezményes adózási lehetőségét, a rezsicsökkentést az átlagfogyasztásra korlátozta, különadókat vetett ki, beruházásokat fújt le, Novak Benjamin, a New York Times riportere előszedte, mit is mondott Orbán Viktor a megszorításokról április 6-án, a választási győzelem utáni sajtótájékoztatóján:

„Kizárható-e az, hogy az elkövetkező egy évben lesznek megszorítások Magyarországon? A költségvetési egyensúly tartható-e megszorítások nélkül?

Orbán Viktor: Kizárható.”

Később pedig nevetgélve azt mondta:

„Láttam olyat, hogy valaki a választás után megváltoztatta a politikáját, de annak nem lett jó vége.”

A Fidesz tavasszal még azzal kampányolt, hogy „rezsicsökkentés csak addig van, amig Orbán Viktor kormányoz,

de addig betonbiztosan”.

Ehhez képest most úgy néz ki, hogy akik eddig az átlag felett fogyasztottak, azonnal megemelt rezsit kell fizetniük, mert a kormány tervei szerint az előzőleg megállapított éves átlagfogyasztásra lesznek kiállítva a számlák.

Windfall

Bár a héten Gulyás Gergely is elismerte, hogy a katából kikerülők adóemeléssel állnak szembe, Orbán tavasszal még úgy gondolta, hogy az extraprofitadóval kezelhető a helyzet. Arra a kérdésre, hogy van-e olyan adónem, amit megemelnek, azt válaszolta: „Mi az adócsökkentés pártja vagyunk, tehát az embereket terheló adókat semmiképpen nem fogjuk emelni. Ha van valamilyen irány, akkor az nem fölfelé van, hanem lefelé. Hogy a 2010-es időszakhoz hasonló speciális vagy multikat terhelő adók szükségessé válnak-e, az Európai Unió döntésétől függ, ha nem tudja az unió megfékezni az energiaárak növekedését, akkor valamilyen lépéseket Magyarországon tennünk kell. Ezt ők windfall profitnak hívják, amik bizonyos iparágakban létrejönnek, és amelyek forrásokat jelenthetnek egy családokat védő gazdaságpolitika számára.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt