„A haza, barátaim, az nem egyenlő az elnök seggével, amit állandóan simogatni és csókolgatni kell”

KULTÚRA
2022 július 16., 13:08
comments 42

„Nem játszhattunk sokáig, egytucatnyi koncertünk volt február óta. A közönség mindenütt, ahol felléptünk, a háború ellen volt. Jekatyerinburgban is erről beszéltem, ott nem jelentettek fel. Ufában igen. Utána eszembe jutott: az első koncertünket 1982 májusában adtuk Ufában, és sokáig az volt az utolsó is. Azonnal betiltottak bennünket. Előadtuk a »Ne lőj«-t is ott, béke volt, szeretet, rockandroll. Pontosan negyven év múlva megint május, megint Ufa – és megint betiltanak. Misztikus, nem? Eltelt negyven év. Egy egész élet. Tudod, mit jelent ez? Hogy rendben vagyunk, a legfontosabb dolgokban nem változtunk. Nem hazudunk az embereknek, ezért időről időre kapunk a fejünkre a hatalomtól.”

Ezekről Jurij Sevcsuk, a DDT orosz rockegyüttes frontembere beszélt a napokban a Meséld el Gorgyejevának című műsorban. (Ami a Ne lőj!-t illeti, az a dal úgy szólt a 80-as évek elején Afganisztánról, hogy az országot meg sem említették benne.) Sevcsuk azok után adott nagyinterjút, hogy egyértelművé vált: a zenekar is felkerült a nem hivatalos oroszországi tiltólistára. Ezen azokat az előadókat és együtteseket lajstromozzák, amelyeknek a háborús időszakban nem adnak több lehetőséget a koncertezésre. Konkrétan kimondott elhallgattatásról nincs szó, a folyamatosan változó, leginkább bővülő jegyzéket a koncertszervezőkhöz és a -helyszínekhez juttatják el, nekik kell érteniük a szóból.

photo_camera Jurij Sevcsuk 2016 szeptemberében a Nasesztvije fesztiválon, a Tver megyei Bolsoje Zavidovóban Fotó: ILIYA PITALEV/Sputnik via AFP

Hogy a listázást mivel lehet elérni, egyértelmű: az orosz–ukrán háború ellenzésével, értelmetlenségének felvillantásával, a kormányzat vagy az elnök kritikájával. Amit Jurij Sevcsuk említ a fenti idézetben, az a Meduza.io cikke szerint a DDT egyik dalát – a csecsenföldi háborút megidéző Szeretet címűt – felvezető szövegben hangzott el a május közepi ufai eseményen. A frontember egyebek közt a következőket mondta: „A haza, barátaim, az nem egyenlő az elnök seggével, amit állandóan simogatni és csókolgatni kell.”

A Szentpéterváron szerkesztett Fontanka.ru egy hete nyilvánosságra hozott egy ilyen tiltólistát, összesen 30 név szerepelt rajta. Mint a lap is írja, a jegyzéket a promóterek körében terjesztik „fentről”, azzal, hogy az érintettek felléptetése nemkívánatos.

A lista érdekességei közül minimum kettőt érdemes kiemelni.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.