Kiakadt a PDSZ, amiért a rendvédelmisek és a miniszterek bérét emelik, a tanárokét viszont nem

oktatás
2022 július 17., 18:23
comments 24
Üres tanterem a pedagógussztrájk idején a miskolci Herman Ottó Gimnáziumban
photo_camera Üres tanterem a pedagógussztrájk idején a miskolci Herman Ottó Gimnáziumban Fotó: Vajda János

Nyílt levelet küldött Orbán Viktornak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, miután a Belügyminisztérium miniszterhelyettese bejelentette, hogy a rendvédelmi szervek állományának illetményét két ütemben, szeptember 1-i kezdettel megemelik. Mindez konkrétan a tiszthelyettesek esetében átlagosan 30-44%-os, a tiszteknél 18–25%-os emelést jelent.

A pedagógusok azt nehezményezik, hogy a kormányfő többször megerősítette bérigényeik jogosságát, de rendre azt a választ kapták a sztrájktárgyalásokon, hogy a jelen költségvetési helyzetben az emelésre csak brüsszeli támogatás esetén kerülhet sor. Ehhez képest kiderült, hogy a költségvetés a rendvédelmisek után a miniszterek fizetésének megemelését is lehetővé teszi: szeptembertől fejenként havi 650 ezer forintot kapnak a tárcavezetők pluszba.

„Azzal együtt, hogy jogosnak tartjuk a rendkívül alacsony rendőri és katonai fizetések emelését, elvárjuk a közoktatásban dolgozók bérének legalább ugyanolyan arányú, azonnali emelését is. A pályakezdő pedagógusok legalább keressenek annyit, mint a pályakezdő tisztek, a több évtizede a pályán lévők pedig az illetménykategóriák szorzóinak arányában még többet!”

Az óvodák, iskolák is súlyos szakemberhiányban szenvednek, írják, és a szakos ellátottság a nagyvárosoktól távoli kistelepüléseken túl a megyeszékhelyeken és a fővárosban is elégtelen. Ha nem történik a fizetések rendezése, ez a helyzet alighanem romlani fog - állítják a pedagógusok.

A PDSZ szerint a szakemberhiány miatt a köznevelési intézmények már a törvényi kötelezettségeiknek is képtelenek megfelelni, és

„erről Önöknek a lehető legpontosabb ismeretük van, ennek ellenére halogatják azokat a legfontosabb és legsürgősebb lépéseket is, amelyek a pályáról elvándorlást, a pedagógusszakmát és a nevelést, oktatást közvetlenül segítő munkaköröket vonzóvá tennék.”

Aztán megjegyzik, hogy a néhány napja meghozott intézkedésekkel, - itt nyilvánvalóan a kata-törvényre utalnak -, „azoknak a kollégáknak a lába alól is kihúzták a talajt, akik nyomorúságos illetményüket kisadózóként művelődési házakban tartott tanfolyamok, kézművesfoglalkozások, idegenvezetői munka vagy egyéb más egyéni vállalkozói tevékenységgel egészítették ki. Erre következett ráadásképpen a rezsiköltségeket érintő intézkedésük, ami közvetlen egzisztenciális veszélybe sodorja az alacsony keresetűeket.”

A helyzet a tanárok szerint már válságos, és azt kérik, hogy a következő sztrájktárgyalásra olyan tárgyalópartnert küldjön a kormány - lehetőleg magát a miniszterelnököt -, aki érdemi válaszokat tud adni a követeléseikre:

„Követeljük, hogy tegyen érzékelhető, azonnali illetményemelésre bérajánlatot, és az augusztus 10-ei megállapodást követően azonnal intézkedjen a kifizetésekről! Követeljük továbbá az átgondolatlan kisadózók adózásáról és a rezsicsökkentésről szóló rendelkezéseinek visszavonását, és arról szakmai és társadalmi egyeztetés megkezdését!”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.