A háború sem akadályozza az ukrán elitet, hogy folytassa a belső háborúskodást, Zelenszkij beáldozta a legjobb barátját

külföld
2022 július 19., 07:15
comments 2

Oleg Tatarov 1982-ben született Közép-Ukrajna mélyén, egy Novoukrajinka nevű Kirovohrad megyei kisvárosban. Első diplomáját belügyi vonalon szerezte 2003-ban Harkivban, 20 évesen, a másodikat közgazdászként 2010-ben Kijevben, emellett állítólag Londonban is folytatott jogi tanulmányokat. Az nv.ua által összerakott pályakép szerint 2010-ben vették fel nyomozónak az ukrán belügyminisztérium központi nyomozóirodájába – a Janukovics-korszak „legszebb” időszakának közepén jártunk ekkor –, ahol villámkarriert csinált: egy évvel később már az iroda vezetőjének helyettesévé jelölték. Mentora, Vaszil Farinnik 2013 elején távozott a szervektől, de Tatarov maradt – és a Majdan eseményei idején, 2013/14 fordulóján az erőszakszervezetek egyik szóvivőjeként szerepelt a nyilvánosság előtt.

Amikor 2013 forró decemberében a tüntetők barikádjait ötezer rohamrendőr vette ostrom alá Kijevben, azt Tatarov azzal kommentálta, hogy a területet a közlekedés rendjének helyreállítása miatt kellett megtisztítani. Amikor 2014. január 23. hajnalán ismét csak a rohamrendőrök csapdába csalták az úgynevezett avtomajdanosok egy csoportját, majd többüket félholtra verték és rács mögé vágták, a szóvivő azt mondta, a tiltakozók támadták meg az ártatlan berkutosokat, akik a legagresszívabbakat kénytelenek voltak őrizetbe venni. A legvéresebb események 2014. február 18–20. között zajlottak Kijevben, ez alatt a 3 nap alatt 80 tüntető és 13 rendvédelmis vesztette életét a Függetlenség terén és környékén. Február 19-én Tatarov azt állította: az egyenruhások nem használtak lőfegyvereket ezekben a napokban.

Az ukrán sajtó évekkel később rábukkant egy meghökkentő határozatra: az akkori belügyminiszter, Vitalij Zaharcsenko előterjesztésére Oleg Tatarov alezredest pompás tevékenysége elismeréseként „érdemes jogász” címmel tüntette ki Viktor Janukovics. Tette mindezt 2014 januárjában. Janukovics bukása után a súlyos bűncselekményekkel megvádolt Zaharcsenko az elnökhöz hasonlóan elmenekült, 2014. február 26. óta az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat (az SZBU) körözési listáján szerepel a neve, hosszú ideje Oroszországban él.

A fiatal és agilis Oleg Tatarov sorsa másképpen alakult. Igaz ugyan, hogy a fordulat után hamarjában kirúgták a belügytől, de ügyvédi irodájában is képes volt megtalálni számításait. Soha rosszabb parkolópályát.

Az elnök emberei

photo_camera Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Andrij Jermak elnöki kabinetfőnök a boriszpoli repülőtéren Fotó: MAXYM MARUSENKO/NurPhoto via AFP

2022. június 2-án terjedelmes cikket közölt a mainstream hazafias Ukrajinszka Pravda (UP) arról, hogy az akkor hónapok óta uralkodó háborús viszonyok között kiknek van a leginkább hatásuk Volodimir Zelenszkij ukrán elnök politikájára és kommunikációjára.

A cikk egyik érdekessége az volt, hogy egyáltalán nem sorolta a befolyásos személyiségek közé azt a két tanácsadót – Olekszij Aresztovicsot és Mihajlo Podoljakot –, akikkel az orosz invázió első napjai óta tele van a nyugati sajtó és általában is a média. Háborús vonalon az első helyekre Olekszij Reznyikov honvédelmi és Dmitro Kuleba külügyminiszter mellett Valerij Zaluzsnijt, a fegyveres erők parancsnokát tette az UP, de érdekesebb volt ennél, hogy mit írnak az inkább a háttérben mozgó emberekről, akik szerepét és jelentőségét szintén újrasúlyozták a fejlemények.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.