Európai Bizottság: Tekerje le mindenki a légkondit, aztán majd a fűtést is

július 20., szerda 13:07
22

Az Európai Bizottság szerdán bemutatott tervében azt javasolja a tagállamoknak, hogy 15 százalékkal csökkentsék a gázfogyasztásukat. Augusztus 1-jétől március 31-éig tartana a spórolás a brüsszeli terv szerint.

A 15 százalékos spórolás nem kötelező, hanem erős ajánlás a tagállamok felé. A tervben azonban szerepel egy riasztási rendszer is, ami komoly gázhiány esetén volna élesíthető. Amennyiben elrendelnék a riasztást, a takarékoskodás már kötelező volna a tagállamok számára.

A 15 százalékos spórolás módjáról minden tagállamnak szeptember végiéig részletes tervet kellene leadnia Brüsszelben, és kéthavonta beszámolni az eredményekről.

Csak az a tagállam kérhetne segítséget a szolidaritási mechanizmuson keresztül, amelyik betartotta a 15 százalékos megtakarításra vonatkozó javaslatot. Hogy mi ez a mechanizmus, és Magyarország hogyan maradna ki belőle, arról itt írtunk részletesen.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök ismerteti a spórolási javaslatot Fotó: JOHN THYS/AFP

A Bizottság készített egy útmutatót arról is, hogyan érdemes spórolni a gázzal. Az első és legfontosabb javaslatuk, hogy ahol ki lehet váltani a gázt más energiahordozóra, ott ezt meg kell tenni.

Ennek a gyakorlatban az lehet a fő következménye, hogy a szénerőműveket kell előnyben részesíteni, teljesen szembemenve az EU eddigi törekvésével. Eddig ugyanis klímavédelmi okokból a szenes erőművek leállítását szorgalmazták. A Bizottság most jelezte, jó lenne, ha megújulókra lehetne cserélni a gázt, de irreális heteken belül új nap- és szélerőműveket telepíteni. Vagyis marad a szenes erőművek visszakapcsolása vagy teljesítményük fokozása.

Utal a javaslat az atomerőművek kihasználására is, mintegy célozgatva arra, hogy jó lenne, ha az év végén Németország nem kapcsolná le az utolsó működő létesítményeit, ahogy azt eddig tervezte.

A Bizottság sürgeti, hogy a spórolás kezdődjön el mihamarabb, mert annál több gáz marad a fűtési szezonra. Az ipar spórolását állami kedvezményekkel is lehetne segíteni, ennek érdekében az ilyen típusú juttatásokat a Bizottság nem tekintené tiltott állami támogatásnak, a versenyjogi szabályok megsértésének.

A Bizottság felszólítja a tagállamokat, hogy indítsanak kampányokat, amikkel spórolásra biztatják a lakosságot. A közintézményekben a légkondicionálók, illetve télen a fűtés lecsavarását javasolják, erre kellene buzdítani a háztartásokat is.

A javaslatokat 26-án tárgyalják meg a tagállamok energiaügyi miniszterei. Az elfogadásához minősített többség is elegendő lenne.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt