Kánikula: vízosztással, ivókutakkal és hosszabb strandnyitvatartással is segít a főváros

Budapest
2022 július 20., 09:23

Ivókutakkal, vízosztással, a járművek intenzív klimatizálásával és a strandok meghosszabbított nyitvatartásával is segíti a budapestieket a fővárosi önkormányzat intézményei – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

Karácsony Gergely főpolgármester – a hőségriadó elrendelésére is számítva – utasította a főváros vállalatait, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a kánikula elviselhetőbbé tételéért.

Vízosztás és ivókutak

A BKK három helyszínen oszt vizet szerdán és csütörtökön 11 és 13 óra között: a Deák Ferenc téren, a Széll Kálmán téren és a Keleti pályaudvarnál.

A Fővárosi Vízművek üzembe helyezte a rendkívüli helyzetekre kialakított, 700 literes vízosztó tartállyal ellátott utánfutót, amiből vasárnapig a Deák Ferenc téren bárki tölthet a kulacsába vizet egész nap.

A Főkerttel és a Fővárosi Vízművekkel közösen idén újabb kutakat alakítanak ki a város több pontján – közölték. A BudapestGO alkalmazásban létrehoztak a szűrők között egy új menüpontot, ami a városban található ivókutakat mutatja.

Locsolás

Közölték azt is, hogy az FKF locsolóautói a hőségriadó időszakában folyamatosan, kétszer 12 órás műszakban, műszakonként általában húsz járművel locsolják a budapesti közutakat.

A nappali műszakban az FKF mosó célgépei elsősorban a lakótelepeket, a sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka pedig a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, hogy a munkagépek a lehető legkisebb mértékben akadályozzák a forgalmat.

Hosszabb strandidő, klíma, szellőztetés

Július 20. és 23. között a Rudas és a Dandár kivételével a főváros fürdői és strandjai egységesen 20 óráig tartanak nyitva.

Fürdõzõ a strandok éjszakáján 2018. július 27-én a Palatinus strandon.
photo_camera Fürdőzők a strandok éjszakáján 2018. július 27-én a Palatinus strandon. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Az új járműbeszerzéseknek köszönhetően folyamatosan nő a klímaberendezéssel ellátott villamosok, trolik és autóbuszok száma – közölte a Főpolgármesteri Hivatal, ami szerint a metrómegállókban és az utasforgalmi terekben a szellőztető-berendezéseket a legnagyobb fokozaton működtetik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.