Kína szerint az Egyesült Államok veszélyezteti a Tajvani-szoros biztonságát

külföld
2022 július 20., 07:54

A Tajvani-szorosnál elkövetett provokációval, valamint a szoros stabilitásának és biztonságának veszélyeztetésével vádolta szerdán a kínai hadsereg az Egyesült Államok haditengerészetét, aminek egyik rombolója a héten áthaladt a szoroson.

Az Egyesült Államok és 25 további ország részvételével nemzetközi haditengerészeti gyakorlat kezdődött el vasárnap a Csendes-óceánon, amit minden második évben rendeznek meg, de most nem mellékes, hogy a térségben egyre nagyobb a feszültség Peking és Washington között.

A képek korábbi gyakorlatokon készültek
photo_camera A képek korábbi gyakorlatokon készültek Fotó: MC3 SIERRA D. LANGDON/AFP

„A provokáció világosan mutatja, hogy az Egyesült Államok veszélyezteti a szoros békéjét és stabilitását" - áll a közleményben. Azt is írják, hogy a kínai erők állandó készültségben vannak, „biztosítandó Kína szuverenitását és területi egységét". A kínai hajók elkísérték a USS Benfoldot, és „figyelmeztetésben részesítették".

Az amerikai haditengerészet USS Benfold nevű rombolója Washington bejelentése szerint kedden hajtott végre a szorosnál rutinmanővert. A közleményben azt írták, hogy a művelet nemzetközi vizeken, a nemzetközi joggal összhangban történt, a manőverrel pedig jelezni szerették volna, hogy Washington támogatja a szabad és nyitott indiai- és csendes-óceáni térséget.

Az amerikai fegyveres erők havonta körülbelül egyszer hajtanak végre ehhez hasonló műveletet, amit sokan a Tajvan iránti támogatás jelének tartanak. Kína saját területe részeként tekint Tajvanra, annak ellenére, hogy a szigetnek 1949 óta független kormánya van. Peking korábban leszögezte, ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.