Kína szerint az Egyesült Államok veszélyezteti a Tajvani-szoros biztonságát

külföld
2022 július 20., 05:54

A Tajvani-szorosnál elkövetett provokációval, valamint a szoros stabilitásának és biztonságának veszélyeztetésével vádolta szerdán a kínai hadsereg az Egyesült Államok haditengerészetét, aminek egyik rombolója a héten áthaladt a szoroson.

Az Egyesült Államok és 25 további ország részvételével nemzetközi haditengerészeti gyakorlat kezdődött el vasárnap a Csendes-óceánon, amit minden második évben rendeznek meg, de most nem mellékes, hogy a térségben egyre nagyobb a feszültség Peking és Washington között.

A képek korábbi gyakorlatokon készültek
photo_camera A képek korábbi gyakorlatokon készültek Fotó: MC3 SIERRA D. LANGDON/AFP

„A provokáció világosan mutatja, hogy az Egyesült Államok veszélyezteti a szoros békéjét és stabilitását" - áll a közleményben. Azt is írják, hogy a kínai erők állandó készültségben vannak, „biztosítandó Kína szuverenitását és területi egységét". A kínai hajók elkísérték a USS Benfoldot, és „figyelmeztetésben részesítették".

Az amerikai haditengerészet USS Benfold nevű rombolója Washington bejelentése szerint kedden hajtott végre a szorosnál rutinmanővert. A közleményben azt írták, hogy a művelet nemzetközi vizeken, a nemzetközi joggal összhangban történt, a manőverrel pedig jelezni szerették volna, hogy Washington támogatja a szabad és nyitott indiai- és csendes-óceáni térséget.

Az amerikai fegyveres erők havonta körülbelül egyszer hajtanak végre ehhez hasonló műveletet, amit sokan a Tajvan iránti támogatás jelének tartanak. Kína saját területe részeként tekint Tajvanra, annak ellenére, hogy a szigetnek 1949 óta független kormánya van. Peking korábban leszögezte, ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.