Ukrán rakéták súlyosan megrongáltak egy Dnyeper-hidat a megszállt Herszon megyében

háború
2022 július 20., 12:30
comments 2

Miközben az ukrán tüzérség találatai súlyosan megrongálták a Herszon Antonivka elővárosát Aleskivel összekötő Dnyeper-hidat, Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter megint a csapások megelőzésének fontosságát hangsúlyozta.

„A hidat gyakorlatilag lerombolták. Ha a csapások folytatódnak, összeomolhat” – közölte Kirill Sztremouszov, az orosz ellenőrzés alá került Herszon megye katonai-polgári közigazgatásának helyettes vezetője a TASZSZ hírügynökséggel.

A híd egyike annak a két átkelőhelynek, ahol az orosz erők átkelhetnek a dél-ukrajnai, hatalmas Dnyipro folyó nyugati partjára. Az elmúlt napokban az ukrán erők egyik fő célpontja volt, Kijev nagy pontosságú amerikai rakétákkal próbálja megsemmisíteni.

photo_camera Az ukrán hadsereg Grad BM-21-gyel tüzel az orosz megszállókra a Donbászban. Illusztráció: Anatolij Sztyepanov/AFP

Vlagyimir Szaldo, a herszoni közigazgatás első embere a Telegram-csatornáján azt írta, hogy a járműforgalmat a belövések miatt és a javítási munkálatok felgyorsítása érdekében ideiglenesen korlátozták a hídon. A teherforgalom a kahovkai vízi erőművön keresztül haladhat át.

Sztemouszov kedden közölte, hogy a HIMARS amerikai rakéta-sorozatvetőből lőtt, 1366 méter hosszú antonivkai közúti híd négy találatot kapott. Az ukrán hadsereg a TASZSZ szerint azóta újra tűz alá vette a létesítményt, amit 12 rakétából 11 el is talált.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, aki a híradás szerint az Ukrajna elleni „különleges hadműveletben” bevetett orosz erők nyugati csoportosulásánál tartott szemlét, elrendelte a drónmegsemmisítés „operativitásának” növelését az Oroszországgal határos területeken, valamint – a hadrendbe állított új lövegelhárító eszközök figyelembe vételével – a „felszabadított” települések lakónegyedei elleni ukrán csapások megakadályozását.

Roman Sztarovojt, az orosz Kurszk megye kormányzója közölte, hogy a határövezetben ukrán oldalról tüzet nyitottak Rilszki járásra, amit az orosz hadsereg és határőrség elfojtott. Az incidensben a tájékoztatás szerint helyi lakosok nem sérültek meg, de megrongálódott egy villanyvezeték, így három település áram nélkül maradt. (Guardian, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.