A Dnyeszter Menti Köztársaság külügyminisztere bejelentette, hogy csatlakozni akarnak Oroszországhoz

háború
2022 július 22., 09:35
comments 6

Az elmúlt napokban nőtt a feszültség a Moldovához tartozó, Dnyeszter Menti Köztársaságban, mivel tegnap volt a harmincadik évfordulója annak a békeszerződésnek, amelynek értelmében a moldáv hatóságoknak nincs semmilyen beleszólása a terület politikájába.

Az orosz RIA Novosztyi pénteken interjút közölt a szakadár régió külügyminiszterével, Vitalij Ignatyevvel, aki azt mondta, hogy a Dnyeszter Menti Köztársaság csatlakozni kíván az Oroszországi Föderációhoz. Úgy fogalmazott, hogy a terület a köztársaság fennállásának évei alatt változatlan maradt, „amit a 2006. szeptember 17-i népszavazás eredménye is tükröz”, amely „egyértelműen” arra jutott, hogy a legfontosabb a függetlenség, majd az Orosz Föderációhoz való szabad csatlakozás. Hozzátette, hogy „az ország függetlensége abszolút prioritás”.

Ha a Dnyeszter Menti Köztársaság (amit Dnyeszteren Túli Területként vagy Transznisztriaként is szokás emlegetni) csatlakozna Oroszországhoz, az egy orosz exklávét jelentene Ukrajna nyugati határán. A Dnyeszter Menti Köztársaságban élők korábban azt állították, hogy ukrán területről lőtték őket, és a robbanások megrongálták a rádióadóikat. A Dnyeszter Menti Köztársaságról bővebben itt írtunk.

(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.