Attól félnek, ha Odesza elesik, akkor Putyin a saját szakadárjaikat is rakétákkal szabadítja fel

külföld
2022 március 09., 20:04

Amikor az orosz csapatok február 24-én lerohanták Ukrajnát, a szomszédos Moldovában is szükségállapotot hirdettek, és lezárták a légteret. Majd miután az ukrán elnök kérte országa felvételét az EU-ba, múlt csütörtökön a moldáv miniszterelnök is gyorsan beadta a saját kérelmét Brüsszelnek.

Azon túl, hogy a 2,6 milliós országba eddig 250 ezer ukrajnai menekült érkezett, komolyabb okuk is lehet az aggodalomra: múlt héten a fehérorosz diktátor, Alekszandr Lukasenko olyan inváziós térképet mutogatott a vezérkarának, amiről azt lehetett leolvasni, hogy a dél-ukrajnai területeket megszállni készülő oroszok Odessza elfoglalása után egyenesen Moldovába, azaz a Dnyeszter Menti Köztársaságba vonulnának tovább.

photo_camera A Fekete-tenger felől Moldova irányába is tart egy nyíl Fotó: EyePress via AFP

Bár a felvétel megjelenése után a fehérorosz nagykövet azzal mentegetőzött, hogy tévedés történt, a moldovai vezetésnek jó oka van komolyan venni az ilyen jelzéseket. Az ország keleti felén 1992 óta azokhoz hasonló szakadár köztársaság működik, amilyen a donecki vagy a luhanszki, és amelyekre hivatkozva Vlagyimir Putyin totális háborút indított Ukrajna ellen. Ezt nemcsak Dnyeszter Menti Köztársaságként, hanem Dnyeszteren Túli Területként vagy Transznisztriaként is szokás emlegetni.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.