Attól félnek, ha Odesza elesik, akkor Putyin a saját szakadárjaikat is rakétákkal szabadítja fel

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
március 9., szerda 20:04
8

Amikor az orosz csapatok február 24-én lerohanták Ukrajnát, a szomszédos Moldovában is szükségállapotot hirdettek, és lezárták a légteret. Majd miután az ukrán elnök kérte országa felvételét az EU-ba, múlt csütörtökön a moldáv miniszterelnök is gyorsan beadta a saját kérelmét Brüsszelnek.

Azon túl, hogy a 2,6 milliós országba eddig 250 ezer ukrajnai menekült érkezett, komolyabb okuk is lehet az aggodalomra: múlt héten a fehérorosz diktátor, Alekszandr Lukasenko olyan inváziós térképet mutogatott a vezérkarának, amiről azt lehetett leolvasni, hogy a dél-ukrajnai területeket megszállni készülő oroszok Odessza elfoglalása után egyenesen Moldovába, azaz a Dnyeszter Menti Köztársaságba vonulnának tovább.

A Fekete-tenger felől Moldova irányába is tart egy nyíl Fotó: EyePress via AFP

Bár a felvétel megjelenése után a fehérorosz nagykövet azzal mentegetőzött, hogy tévedés történt, a moldovai vezetésnek jó oka van komolyan venni az ilyen jelzéseket. Az ország keleti felén 1992 óta azokhoz hasonló szakadár köztársaság működik, amilyen a donecki vagy a luhanszki, és amelyekre hivatkozva Vlagyimir Putyin totális háborút indított Ukrajna ellen. Ezt nemcsak Dnyeszter Menti Köztársaságként, hanem Dnyeszteren Túli Területként vagy Transznisztriaként is szokás emlegetni.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt