Ennyire még soha nem érdekelt senkit a Seriff Köztársaság

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
2021 október 19., kedd 17:58
5

"Oroszországnak őszintén szólva ma nincs érdemi befolyása arra, hogy mi történik a Dnyeszter Menti Köztársaságban. Eltávolodott a régióban zajló folyamatoktól. A köztársaság orosz orientációja csak a felszín. Akár már holnap az Európai Unió felé fordulna, ha éppen erre lenne szükség és lehetőség. Minden a Seriff holding gazdasági érdekein múlik." Ezt még 2017 nyarán mondta a Gazeta.ru tudósítójának a DMK (vagy: Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság, vagy: Dnyeszteren Túli Terület, vagy: Transznisztria, vagy: Dnyeszteren Túli Köztársaság) politikai vezetéséhez közel álló személy (a neve elhallgatását kérve), amikor a Tiraszpolból elmenekült és elrejtőzött előző köztársasági elnök, Jevgenyij Sevcsuk vádjai borzolták a kedélyeket a térségben. Sevcsuk, aki 2011-es megválasztása után nem sokkal még azt feszegette, hogy elődje, Igor Szmirnov illegálisan külföldre csempészte a köztársaság aranytartalékait (bármit is jelentsen ez), ekkor azt állította: Victor Gusan, a szóban forgó Seriff mindenható ura a 90-es években bérgyilkosságokat rendelt meg és bonyolíttatott le, hogy megszabaduljon a konkurenciától, és a régió gazdasági-piaci egyeduralkodójává emelkedjen.

Érdemi bizonyítékokkal nem állt elő Sevcsuk, noha belső információknak nem lehetett híján. Iskolái elvégzése után előbb 24 évesen a DMK belügyi szerveihez csatlakozva a gazdasági bűnözés elleni küzdelem frontján tevékenykedett, majd 6 esztendővel később, 1998-ban leszerelt – századosi rangig jutott –, hogy a Seriff igazgatóhelyetteseként folytathassa meredeken felfelé ívelő pályafutását. Itt 2 évet töltött, aztán 2000-től a bankszférában próbálkozott, illetve parlamenti képviselő lett, majd 2011 és 2016 között köztársasági elnökké avanzsált. Bukása és távozása után nemcsak ő fogalmazott meg vádakat, hanem a DMK ügyészsége is – az történetesen vele szemben, egyebek közt korrupció miatt. 16 évet kapott távollétében, amit nem fog letölteni, hacsak nem tér haza. Erre semmi oka. Bizonyára esze ágában sincs Victor Gusan karmai közé szaladni. Márpedig aki tényezőnek számít, és átlépi a Dnyeszter Menti Köztársaság határait, az bizonyosan e karmok között találja magát.

Nem vásik a seriffcsillag

A DMK-ról nem sokat hallott az elmúlt évtizedekben az európai és magyar olvasó. Vannak ilyen egzotikus pontjai az univerzumnak, amelyek annak ellenére tűnnek iszonyú távolinak, hogy földrajzi értelemben nincsenek messze. Ilyen például Fehéroroszország is, amelyről kizárólag akkor olvasunk, illetve nézegetünk képeket és videókat, ha kitörni látszik valami színes tavasz, vagy ha az általában szokásosnál is meredekebb hülyeségekkel szórakoztatja a nemzetközi közvéleményt a még mindig örökös elnök.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt