Az örökláng csak órákra aludt ki Chisinauban, de a rendkívüli állapot maradt

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
2021 október 26., 14:16
comments 4

Múlt pénteken a nemzetközi sajtó egy részét is bejárta a hír, hogy a durvuló gázhiány miatt Moldova fővárosában eloltották a második világháborús Eternitate emlékmű örökmécsesének öröklángját. A történtek után egy emberként kezdtek tiltakozni az ellenzéki politikusok és a veteránok lelki világának épségét szívükön viselő civil szervezetek, egyszersmind kifejezve abbéli reményüket, hogy legalább Balti és Comrat városokban nem hoznak hasonló döntést a helyi hatóságok, ahol szintén vannak még tüzecskék. Ezek után maga Natalia Gavrilita miniszterelnök volt kénytelen megszólalni és elmondani: szó sincsen spórolásról, technikai hibák miatt állították le a szerkezetet, amely a haladéktalan javításnak hála ismét zavartalanul működik.

Lehet, hogy az esetnek valóban nem volt köze a takarékossághoz, ám arra az elkövetkezendő hetekben-hónapokban összességében nagy szükség lesz a kontinens egyik legszegényebb országában, amely az általános európai gázválság első igazi áldozatának szerepébe sodródott. Moldovának ugyanis nem sikerült új gázszerződést kötnie Oroszországgal, miközben a régi már szeptember 30-án lejárt. Első körben csupán annyit sikerült elérni, hogy a Moldovagaz és a Gazprom októberre megállapodott a további szállításokról ezer köbméterenként 790 dolláros áron, innen azonban nem tudtak továbblépni a felek. A múlt heti egyeztetések eredménytelensége nyomán a moldovai kormány október 22-én harminc napra rendkívüli állapotot hirdetett, ezzel egyidejűleg bejelentették, hogy alternatív lehetőségek után néznek, de közben az oroszokkal is próbálnak még tárgyalni.

Ennyi az annyi – de lehet, hogy amannyi

Csakhogy az álláspontok meglehetősen távol állnak egymástól. Az oroszok 25 százalékos engedményt kínálnak a mindenkori piaci árból – amely szeptemberben rekordot döntve meghaladta az 1000 dolláros lélektani határt –, de azt is elvárják, hogy a moldovaiak 3 éven belül fizessék ki felhalmozódott 700 millió dolláros tartozásukat. Moldova ezt egyrészt lehetetlen feltételnek tartja a források hiánya miatt, másrészt nem ismeri el jogosnak a követelést sem. Maia Sandu államfő korábban kijelentette, a Dnyeszteren Túli Területért Chisinau nem vállalhat felelősséget, ám a sajtó szerint az egészen horribilis, több mint 6 milliárd dolláros tiraszpoli tartozásnak nincs köze a moldovaiak 700 milliójához, a kettőt az oroszok külön kezelik. A moldovaiak ezenközben 50 százalékos engedményt szeretnének a következő időszakra hosszú távon – még ez is komoly emelést jelentene számukra, hiszen 2020-ban átlagosan 148,8 dollárért jutottak hozzá a fűtőanyaghoz –, míg a tartozás ügyét teljesen kihagynák a megállapodásból.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt