Főrabbi Orbánnak: Csak egy faj van, a Homo Sapiens

vallás
2022 július 24., 18:38
comments 11

Verses Facebook-bejegyzésben reagált Orbán Viktor tusványosi beszédére Frölich Róbert országos főrabbi. Egészen konkrétan Orbán fajelméleti fejtegetéseire, miszerint "van az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az Európán kívül érkezőkkel. Na, az kevert fajú világ. És vagyunk mi, ahol Európán belül élő népek keverednek össze egymással: mozognak, munkát vállalnak, meg átköltöznek. Ezért például a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem egész egyszerűen a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke."

A főrabbi Pilinsky János Ravensbrücki passió című versét idézi, majd azt írja, hogy Radnóti Miklós, Szerb Antal, Gelléri Andor Endre, Rejtő Jenő és még sok más, ismeretlen ember "a fajokról vallott hagymázas elméleteknek estek áldozatul."

"Sokféle faj népesíti be a bolygónkat. Két lábon, dolgozva, beszélve, és néha gondolkodva azonban csak egyetlen faj él e földön: a Homo Sapiens Sapiens. Ez a faj egy és oszthatatlan."

Frölich Róbert és Erdõ Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek.
photo_camera Frölich Róbert és Erdõ Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek 2019-ben. Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Frölich Róbertet májusban választotta országos főrabbivá a Mazsihisz közgyűlése. Frölich 1993 óta a Dohány utcai zsinagóga vallási vezetője. Korábban három budapesti körzetben – a Dózsa György úti zsinagógában, az újpesti zsinagógában és a Páva utcai zsinagógában - látott el rabbinikus tevékenységet. 1994 és 2012 között a Magyar Honvédség Tábori Rabbinátusának vezető rabbija volt, 1995 és 2012 között dandártábornoki rendfokozatban szolgált. (Szombat.org)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.