Főrabbi Orbánnak: Csak egy faj van, a Homo Sapiens

július 24., vasárnap 18:38
11

Verses Facebook-bejegyzésben reagált Orbán Viktor tusványosi beszédére Frölich Róbert országos főrabbi. Egészen konkrétan Orbán fajelméleti fejtegetéseire, miszerint "van az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az Európán kívül érkezőkkel. Na, az kevert fajú világ. És vagyunk mi, ahol Európán belül élő népek keverednek össze egymással: mozognak, munkát vállalnak, meg átköltöznek. Ezért például a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem egész egyszerűen a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke."

A főrabbi Pilinsky János Ravensbrücki passió című versét idézi, majd azt írja, hogy Radnóti Miklós, Szerb Antal, Gelléri Andor Endre, Rejtő Jenő és még sok más, ismeretlen ember "a fajokról vallott hagymázas elméleteknek estek áldozatul."

"Sokféle faj népesíti be a bolygónkat. Két lábon, dolgozva, beszélve, és néha gondolkodva azonban csak egyetlen faj él e földön: a Homo Sapiens Sapiens. Ez a faj egy és oszthatatlan."

Frölich Róbert és Erdõ Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek 2019-ben. Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Frölich Róbertet májusban választotta országos főrabbivá a Mazsihisz közgyűlése. Frölich 1993 óta a Dohány utcai zsinagóga vallási vezetője. Korábban három budapesti körzetben – a Dózsa György úti zsinagógában, az újpesti zsinagógában és a Páva utcai zsinagógában - látott el rabbinikus tevékenységet. 1994 és 2012 között a Magyar Honvédség Tábori Rabbinátusának vezető rabbija volt, 1995 és 2012 között dandártábornoki rendfokozatban szolgált. (Szombat.org)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt