A csehek után a szlovákok is kilépnek Putyin nemzetközi bankjából

július 29., péntek 14:16
5

A Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent tájékoztatás szerint a budapesti székhelyű, de orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bank hivatalos értesítést kapott arról, hogy Szlovákia 2023. január 29-én kilép a pénzintézetből. Az mfor.hu számolt be arról, hogy csütörtökön Csehország jelentette be ugyanezt, de a csehek január 27-től nem lesznek a bank részvényesei.

"Az orosz-ukrán háború február 24-i kitörése után néhány nappal, március elején jelezte Csehország és Románia, hogy a történtek után nincs maradása a Nemzetközi Beruházási Bankban, miután annak legnagyobb részesedésű tagállama az agresszor Oroszország. Nem sokkal később csatlakozott a tiltakozókhoz Bulgária és Szlovákia" - emlékeztetett a lap. Ám a hivatalos kilépési kérelmek csak nem akartak megérkezni, egészen mostanáig. Ezzel a pénzintézet tulajdonosainak száma 7-re csökken, de vélhetően hamarosan befut Románia és Bulgária hivatalos kilépési papírja is, így csak Oroszország, Kína, Mongólia, Vietnam és Magyarország marad tag.

Fotó: Sputnik via AFP

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter még az áprilisi választások előtt a budapesti orosz nagykövetség előtt tartott tüntetésen felszólította a kormányt, hogy utasítsa ki Magyarország területéről az általa „orosz kémbanknak” nevezett bankot, ami a magyar parlament döntése értelmében mentes a magyar hatóságok felügyelete alól. Ez nem történt meg, sőt, egy június végi kormányrendelet Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert delegálta a Nemzetközi Beruházási Bank kormányzótanácsában.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt